-
Verhoogde rustpols
Overtraining en overbelasting kan je opsporen via je rustpols (hartslag in rust). Wanneer je hart in rust 5 slagen hoger slaat dan normaal, is het aangeraden om het die dag wat rustiger aan te doen. Een verhoging van 10 slagen boven je normale rustpols wijst op oververmoeidheid of ziekte en betekent absolute rust gedurende 3 dagen of langer – hoe vreselijk je dat ook vindt. Je rustpols meet je ’s morgens net na het opstaan, terwijl je op je rug ligt. Bij een verhoogde ochtendpols voel je je vaak ook niet 100% fit en gezond.
-
Daling van je maximale prestatievermogen
Een daling van je maximaal prestatievermogen betekent dat de afstand die je aan een hoog tempo kan afleggen kleiner wordt. Je moet met andere woorden meer moeite doen voor trainingen die vroeger vlotjes gingen.
-
Je hartslag stijgt minder snel dan normaal
Als je overtraind of oververmoeid bent, gaat je hartslag minder snel de hoogte in dan anders tijdens een inspanning. Dit ligt in lijn met de daling van het maximaal prestatievermogen.
-
Je herstelt minder snel na het lopen
Zeker na een lange training heb je beduidend meer tijd nodig om te herstellen als je overtraind bent. Vaak ben je nog vermoeid tegen dat je je eerstvolgende training aanvat, en begin je met een niet-uitgerust lichaam weer te lopen… Zo maak je het alleen maar erger.
-
Je voelt allerlei pijntjes in je lichaam
Je ervaart kwaaltjes en ongemakken in verschillende delen van je lichaam of je hebt een blessure die maar niet wil voorbijgaan. Pijn aan de voor- of zijkant van de knie, rond het scheenbeen of aan de achillespees zijn typische voorbodes van blessures. Negeer deze signalen niet en ga langs bij een specialist vooraleer de pijntjes uitgroeien tot een sportblessure.
-
Je voelt je niet lekker in je vel
Overtraining laat zich ook mentaal voelen. Het kan leiden tot stemmingswisselingen, humeurigheid en overgevoeligheid. Wie oververmoeid is, heeft minder zin om te gaan trainen en geniet er niet meer van zoals vroeger. Je motivatie en veerkracht dalen zienderogen.
Wat nu?
Als je jezelf herkent in één of meerdere van deze symptomen, hoef je niet meteen te panikeren. Het betekent niet noodzakelijk dat je overtraind bent. Zo is je hartslag bijvoorbeeld onderhevig aan verschillende externe factoren (bv. temperatuur, je voeding,…). Maar het is wel verstandig om de situatie goed op te volgen en er rekening mee te houden dat je mogelijk wat gas moet terugnemen. Luisteren naar je lichaam is de boodschap! Beter op tijd rust inlassen dan tot het uiterste te gaan…
Extra tip!
Een andere goede manier om na te gaan of je oververmoeid bent, is de nekcheck.