6 manieren om recuperatie te versnellen

Deelgenomen aan een loopwedstrijd? Dan stopt het niet aan de finish, want daar begint de recuperatie. Deze tips bevorderen het herstelproces.

Na een lange en of intensieve inspanning is je lichaam vermoeid en is er lichte schade in je spierweefsel. Herstel nadien zal ervoor zorgen dat je (afhankelijk van hoe zwaar en lang de inspanning was) terug belastbaar wordt en uiteindelijk sterker / fitter bent dan voor de sessie. Dit proces van herstel kan je bevorderen en versnellen via onderstaande tips.

1. Actieve recuperatie

Een van de meest bewezen en efficiëntste manieren van recuperatie, is actieve recuperatie. Na een looprace onmiddellijk stoppen, is niet bevorderlijk voor het herstel. Zorg dus steeds voor een actieve recuperatie en loop even uit.

2. Hersteldrank

Hersteldranken worden het best opgenomen meteen na de inspanning. Wacht dus niet tot na de douche of tot thuiskomst. Er zijn heel wat hersteldranken op de markt, maar magere chocomelk is al bijna even interessant.

3. Koud/warmte bad of douche

Afwisselen tussen koud en warm water onder de douche of in bad, kan eveneens de recuperatie bevorderen.

4. Ijsbad

Na een zware training / wedstrijd met je benen tot je middel in een zwembad / zwemvijver / vijver gaan staan voor ongeveer 10 minuten, kan het herstel ook nog iets sneller doen verlopen. Het water hoeft niet noodzakelijk ijskoud te zijn. Temperaturen tussen 8 en 15 graden zijn ideaal.

5. Compressiesokken / hoogstand benen

Compressiesokken kunnen helpen je doorbloeding te bevorderen na een zware of lange inspanning. Zeker als je bijvoorbeeld nadien nog een auto- of vliegtuigreis voor de boeg hebt. De compressiesokken zorgen voor een betere terugflow van je bloed en dus betere recuperatie. Hoogstand van de benen is als alternatief voor compressiesokken zeker even interessant.

6. Slaap

Recupereren doe je nog het meeste tijdens je slaap. Zorg dus voor een goede en voldoende lange nachtrust. Een massage kan uiteraard ook helpen.

 

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?