6 dingen die je moet weten over de snelste marathon ter wereld

Zondag vindt de 43ste marathon van Berlijn plaats. Een van de grootste loopwedstrijden van het jaar. Wij vertellen wat je absoluut moet weten vooraleer het startschot om 9.15u weerklinkt.

1. Het is een Major

Sinds 2006 maakt de marathon van Berlijn deel uit van de World Marathon Majors, de grootste marathons ter wereld. Ook de marathons van Londen, New York, Boston, Chicago en Tokio maken deel uit van dit selecte kransje.

2. Schnell, schneller, am schnellsten

Het parcours in Berlijn is zeer vlak en dus ideaal om een besttijd te lopen. In totaal (mannen en vrouwen samen) werd het wereldrecord al tien keer verbeterd in de Duitse hoofdstad. Sterker nog: de voorbije zes keer dat er bij de mannen een nieuwe besttijd gelopen werd, gebeurde dat in Berlijn. Wilson Kipsang deed dat in 2013, maar verloor zijn record een jaar later aan de huidige wereldrecordhouder Dennis Kimetto. Kipsang probeert zondag een aanval te doen op het wereldrecord van 2:02:57. De olympische kampioen, Eliud Kipchoge, is er een maand na de marathon in Rio niet bij.

3. Debuut Bekele

Kenenisa Bekele kwam nog nooit aan de start in Berlijn, maar daar brengt een van de beste langeafstandslopers aller tijden zondag verandering in.

4. Grond is hulpmiddel

Wat de wereldtoppers kan helpen: het wegdek, en dan vooral de opeenvolging van drie blauwe strepen die de organisatie erop aanbracht. Het is een weergave van de ideale looplijn.

5. Veel deelnemers en toeschouwers

Uiteraard staan er niet alleen wereldtoppers aan de start in Berlijn. In de schaduw van de Brandenburger Tor trekken zondag 41.283 lopers uit 125 landen zich op gang voor 42,195 kilometer. Zij kunnen rekenen op de steun van zo’n miljoen toeschouwers.

6. Premie

De winnaar krijgt 40.000 euro. Als hij dat doet in een wereldrecordtijd, loopt dat bedrag op tot 120.000 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?