50 minuten joggen per week doet levensverwachting met 27% stijgen

Wie per week 50 minuten aan een matig tempo jogt, ziet zijn levensverwachting met 27% stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Australische wetenschappers.

De Australische wetenschappers analyseerden in een metastudie 14 eerdere studies die de relatie tussen hardlopen en verschillende doodsoorzaken onderzochten. In totaal werden de gegevens van 230.000 lopers onder de loep genomen. Al deze gegevens hadden betrekking op een onderzoeksperiode van 5 tot 35 jaar.

De conclusie van de Australiërs is dat 50 minuten hardlopen per week – zelfs als dit aan een matig jogtempo is – een gunstige invloed heeft op de algemene mortaliteit. De levensverwachting van de joggers ligt 27% hoger dan die van de niet-hardlopers.

Langer dan 50 minuten lopen per week levert geen significante stijging in de levensverwachting op, stelden de Austalische wetenschappers vast. De gezondheidsvoordelen bereiken een piek en stagneren ruwweg bij 50 minuten joggen per week.

Eerder deze week kwamen Noorse wetenschappers naar buiten met een metastudie waaruit bleek dat 11 minuten bewegen per dag je levensduur fors kan verlengen. Maar 35 minuten per dag bewegen zou nóg beter zijn.

De Noorse wetenschappers baseerden zich voor hun metastudie op data van activiteitstrackers, waarbij ze de bewegingstijd en sedentaire tijd van bijna 45.000 mensen in kaart brachten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?