50-jarige vrouw legt uit hoe ze marathon in minder dan 3u loopt

Je bent nooit te oud om te lopen. En ook op latere leeftijd kan je nog hele mooie tijden neerzetten. Zoals Paula Witse.

Paula Witse – geen familie van – werd afgelopen zomer 50 en nam recent voor het eerst deel aan de Chicago Marathon. Ze werkte die af in 2u58’52” en is daarmee een van de weinige Canadese 50-plussers die de marathon in minder dan 3u liep. Witse is wel een ervaren loopster en zette haar marathonbesttijd neer in 2013: 2u48’53” tijdens de Niagara Falls International Marathon.

Hoe slaagt een 50-jarige vrouw erin om zulke tijden te klokken? Aan Canadian Running vertelde Witse dat ze opbouwde naar 125 loopkilometers per week, en dat ze tegenwoordig meer aandacht besteedt aan corestability- en krachtoefeningen. “Maar ik weet niet of er echt een geheim bestaat. Het is – zoals op elke leeftijd – belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Ik heb ook geluk dat ik de voorbije twintig jaar weinig blessures had”, aldus Witse. Ze gaf ook nog haar favoriete training mee. Het is er eentje waaraan je best niet begint als Start 2 Runner: “15 x 400 meter, met daartussen 60 seconden herstel. Die intervals loop ik tussen 1’18” en 1’25”.”

Denk trouwens niet dat Witse haar loopschoenen stilletjes aan aan de haak zal hangen: “Ik wil volgend jaar onder de 18 minuten duiken op 5 kilometer. Ik geniet er ook nog altijd van om jongere lopers te kloppen, maar het wordt moeilijker en moeilijker.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?