5 winterse looptips van London Marathon

In het voorjaar van 2018 vindt de marathon van Londen plaats. De organisatie weet dat veel deelnemers zich voorbereiden in bar winterweer en deelt daarom onderstaande tips.

De marathon van Londen staat op 22 april op het programma. Vorig jaar debuteerde Joke van de Velde er nog, dit jaar kregen heel wat lopers te horen dat ze niet kunnen deelnemen omdat de vraag groter is dan het aanbod.

Dat neemt niet weg dat onderstaande tips nuttig zijn voor iedereen die zich in winterse omstandigheden voorbereidt op een voorjaarswedstrijd. Of voor degenen die gewoon willen genieten van een winterloopje.

1. Kleding

Kies voor laagjes. Zo blijft je temperatuur tijdens het lopen constant. Kies voor een baselayer als eerste laag (die tegen het lichaam plakt), een midlayer als het barkoud is en een buitenste laag om je te beschermen tegen wind of neerslag. Zorg ervoor dat de kleding voldoende ademt, zodat je geen persoonlijke sauna creëert. Extra’s om je warm te houden: muts en handschoenen.

2. Veiligheid

Looptochten in het donker zijn in deze periode bijna onvermijdelijk. Zeker wie een schema volgt, heeft niet altijd de luxe om overdag te trainen. Zorg er daarom voor dat je kledij voldoende reflecterende elementen bevat, of maak je kleding beter zichtbaar door accessoires aan te brengen die licht geven. Een hoofdlampje is ook een goede investering. Wie dat wil, neemt zijn gsm mee om in geval van nood snel een vriend(in) te verwittigen.

3. Opwarming

Door veel sporters beschouwd als ‘noodzakelijk kwaad’. Zeker tijdens de winter is het belangrijk om je spieren op te warmen. Je kan dat thuis doen door de trap enkele keren op en af te lopen, waardoor je hartslag de hoogte ingaat. Enkele oefeningen zoals leg swings maken je ook klaar voor je run. Doe het de eerste tien minuten van je training ook rustig aan.

4. Voeding

Zonlicht zorgt voor vitamine D. Omdat zonlicht in deze periode van het jaar minder aanwezig is, doe je er goed aan om die vitamine D op een andere manier in te nemen. Je vindt dat bijvoorbeeld in zalm. Vitamine D bevordert je botsterkte en helpt je immuunsysteem.  

5. Drinken

Veel lopers hebben tijdens de winter een minder groot dorstgevoel. Maar uiteraard zweet je ook in deze periode. Vergeet dus niet je vochtbalans in evenwicht te houden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?