Voor het running.be magazine van november, momenteel in de winkel, trokken we naar podologe Lindsey Vandenberghe. Met haar overliepen we de 5 meest voorkomende voetkwaaltjes en de remedie ertegen. Je kan het volledige artikel hier ook digitaal lezen. Het advies van Lindsey over blauwe nagels geven we hieronder al mee. In het artikel komen ook nog blaren, voetschimmel, ingegroeide nagels en eelt aan bod.
Wanneer krijg je blauwe nagels?
Loper of niet-loper, heel veel mensen kampen met blauwe nagels. Het gaat om een bloeduitstorting onder de nagel, als gevolg van een constante druk op de nagelplaat. Meestal is je grote of langste teen het slachtoffer. De oorzaak ligt meestal bij twee dingen: te kleine schoenen of te lange nagels. Je kan ook een blauwe nagel krijgen door een direct trauma, bijvoorbeeld als je je teen tegen iets stoot.
Wat kan je eraan doen?
Als je geen pijn hebt, hoef je helemaal niets te ondernemen: laat de nagel uitgroeien. Dat duurt een halfjaar tot een jaar. Bij pijnklachten kan de huisarts of podoloog twee gaatjes in de nagel boren om de druk erop te verminderen.
Hoe kan je ze vermijden?
Zorg altijd voor voldoende teenruimte, zodat je nagel niet tegen je schoen botst. Laat je nagels niet te lang groeien en knip ze om de vier à zes weken.