5 ‘verdachte’ trucs van lopers om vermoeidheid te maskeren

Wie goed oplet tijdens zijn looptochtje, ziet dat redelijk wat lopers 'verdachte' dingen doen. Compleet onschuldig, weliswaar ...

We kunnen met z’n allen wel in koor zeggen dat het ons weinig of niets kan schelen wat andere lopers van onze prestaties denken, maar de praktijk zegt iets anders. Want: o nee, daar komt de dochter van de de bakker en ik ben al helemaal buiten adem. Straks denkt heel het dorp dat ik in een slechte conditie verkeer. Niet dat we vinden dat je zo moet redeneren, maar het gebeurt onvermijdelijk. En om geen mal figuur te slaan bij anderen, gebruiken lopers een paar eenvoudige trucjes om vermoeidheid te maskeren. ‘Verdenk’ niet meteen elke loper als je hem betrapt op onderstaand gedrag, maar het zijn wel beproefde tactieken.

1. Gebruik de omgeving

Je doet alsof je iets speciaals gespot hebt in de omgeving. “Heb je die vos daar gezien in de bosjes? Verdorie, hij is net weg!” Ondertussen kon jij even op adem komen.

2. Gebruik je horloge

Je kijkt veelvuldig op je horloge en vertraagt ostentatief, waardoor je laat uitschijnen dat je volgens je strakke loopschema binnen een bepaalde hartslagzone of in een bepaald tempo moet lopen.

3. Stretchen is belangrijk

Stretchen is een uitstekend middel om je training plotsklaps te onderbreken en even op adem te komen. Andere lopers weten toch niet hoe lang je al op pad bent.

4. Vervalste intervals

Een variant op puntje 2. Kijk veelvuldig op je horloge, drijf het tempo een klein beetje op en val vervolgens helemaal stil. Net alsof je het laatste blok van een zware intervaltraining achter de rug hebt. Met je hoofd schudden om duidelijk te laten merken dat dit een slechte interval was, versterkt het effect.

5. Versnellen in het zicht van anderen

De klassieker waaraan iedereen zich weleens schuldig maakt. Ook al zit je helemaal kapot: toch nog even een tandje bijsteken om die andere (voor jou bekende) loper in te halen. Vervolgens kies je natuurlijk snel een andere route, waarna je puntje 1 of 3 toepast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?