5 tips van een ultraloper om je voor te bereiden op een virtueel event

Zach Bitter, wereldrecordhouder 100 mijl op de loopband, deelt zijn tips voor lopers die trainen voor een virtueel sportevent. Misschien wel nuttig voor jou ook?

De Amerikaanse ultraloper Zach Bitter heeft tal van prachtige sportieve prestaties op zijn palmares staan. Zo ondernam hij recent een geslaagde poging om het wereldrecord van de 100 mijl (160 km) op de loopband te verbeteren. Dit staat nu op 12:09:15, met een gemiddeld tempo van 4:33 min/km. Voor de volledigheid: het vorige record stond op naam van de Canadees Dave Proctor met 12:32.

Bitter legde dit wereldrecord af tijdens de corona-lockdown. Hij weet dus als geen ander hoe je je goed moet voorbereiden op een virtueel sportevenement. Hij deelt 5 tips!

1. Krijg je zenuwen onder controle
“In de week voor een event probeer ik me niet bezig te houden met fysieke uitdagingen, wel met mentale. Zo krijgen de zenuwen minder kans. Ik train dus minder, al zorg ik er wel altijd voor dat ik enkele kilometers aan wedstrijdtempo loop om vertrouwen te winnen – en dus ook weer de zenuwen in te tomen. Het geeft me zelfvertrouwen. Voor mijn 100 mijl-poging liep ik nooit meer dan 30 mijl aan één stuk op de loopband.”

2. Visualiseer je wedstrijd
“Door te visualiseren beleef ik de wedstrijd al eens in mijn hoofd en dat helpt. Ik denk na over race day en hoe ik me op een bepaald moment wil voelen. Toen ik nog 5 uur te gaan had tijdens de wedstrijd, focuste ik op hoe weinig dit eigenlijk is in vergelijking met een trainingsweek van 20 uur.’

3. Deel de race op in blokken
“Ik deelde mijn poging op in blokken van verschillende tempo’s rond mijn streeftijd. Zo liep ik niet de hele tijd aan hetzelfde tempo en dat hielp me om vol te houden. Ik keek ernaar uit om na elk blok een tussentijds doel te behalen. Dat werkt motiverend.”

4. Geef niet toe aan negatieve gedachten
“Je mag nog zo goed voorbereid zijn, er zullen altijd negatieve gedachten de kop opsteken tijdens de wedstrijd. Dat betekent echter niet dat je eraan moet toegeven. Vecht tegen mentale blokkades, denk hoe trots je zal zijn op jezelf als je erdoor geraakt. Probeer deze moeilijke momenten te herkennen zodat je er snel op kan reageren, bijvoorbeeld door de visualisatie die je deed tijdens je trainingen.”

5. Zorg voor supporters
“Als je een virtueel event loopt, mis je natuurlijk de supporters en de sfeer op het moment zelf. Ik had het geluk dat ik dit niet helemaal alleen moest doen, zowel de voorbereiding als de dag zelf. Mijn vrouw, zelf een ultraloopster, steunde me volop. dat was fijn en ik raad aan om ook enkele mensen te zoeken om je een hart onder de riem te steken. Zo krijg je toch iets meer het gevoel dat het een evenement is zoals een ander.”

Bron: 3athlon.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?