5 simpele superfoods voor lopers

Om goed te kunnen lopen, is het belangrijk dat je gezond en evenwichtig eet. We zetten 5 supervoedingsmiddelen voor hardlopers in de kijker.

We weten intussen allemaal wat ‘gezond eten’ inhoudt: veel groenten en fruit, volwaardige graanproducten, goeie vetten, voldoende water drinken, enz. We noemen dit ‘superfoods’ maar het gaat hier eigenlijk om supersimpele voedingsmiddelen. Die waarvan je misschien het minst zou verwachten hoe goed ze zijn voor je gezondheid en je loopprestaties. Extra voordeel: je vindt ze gewoon in de supermarkt om de hoek!

1. Zalm
De ‘koning van de vissen’ is niet alleen superlekker. Hij heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende bron van eiwitten (30 gram per portie van 115 gram), wat belangrijk is voor spieropbouw en -herstel. Daarnaast bevat zalm een hoge dosis omega 3-vetzuren. Deze essentiële vetzuren, die beschermen tegen ontstekingen, maakt het lichaam niet zelf aan. De aanwezige B-vitamines stimuleren de werking van de hersenen.

2. Noten
Rijk aan onverzadigde vetten, eiwitten en vezels: noten zijn ultragezond. Kies voor de ongezouten, ongebrande exemplaren en eet ze met mate. Amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten, cashewnoten, … : er is keuze genoeg! Bovendien zijn noten handig om mee te nemen onderweg (bv. in een doosje). Zo heb je altijd een lekkere en gezonde snack bij de hand.

3. Eitjes

Een ei is, naast moedermelk, het enige voedingsmiddel dat alle essentiële aminozuren bevat die de spieren nodig hebben voor herstel. Een must voor sportievelingen! Één eitje levert 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, belangrijk voor gezonde botten. Hou het bij 2 à 3 stuks per week gezien hun cholesterolgehalte.

4. Havermout

Havermout is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Het is het ideale begin van een energieke dag. Het geeft een lang verzadigd gevoel en voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Ook zit havermout boordevol vezels, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.

5. Groene groenten
Broccoli, sla, spinazie, boerenkool, … Groene groenten zijn toppers op vlak van vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten meer viaminet A, C en K dan andere groenten en zijn prima bronnen van calcium en ijzer. Die laatste twee heb je nodig voor onder meer sterke botten en veel power om te lopen. Tip: mix ’s morgens een handje spinazie door een smoothie en je hebt al een portie binnen!

Nog een tip: kies voor pure en onbewerkte voeding met zo weinig mogelijk E-nummers en andere toevoegingen als suiker, zout en bewaarmiddelen. Etiketten lezen vergt wat tijd en is niet eenvoudig, maar het loont de moeite. Je lichaam en je conditie zullen je dankbaar zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?