5 signalen dat je meer koolhydraten moet eten

Huidige trends, zoals het ketodieet, staan sceptisch tegenover de consumptie van koolhydraten, waarbij we brood, bananen of havermout vaker links laten liggen. Maar is dat wel zo verstandig?

Het belang van koolhydraten

Wanneer je koolhydraten eet, breekt je lichaam die af tot suiker en worden ze onmiddelijk omgezet in energie of opgeslagen onder de vorm van glycogeen in onze spieren en lever om nadien omgezet te worden in energie. Koolhydraten zijn onze primaire brandstof en leveren ons energie om enkel nog maar onze dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Volgens de laatste richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad zouden we 50 tot 55% van onze totale dagelijkse energie-inname (gebaseerd op een voedingspatroon dat 2000 kcal omvat) uit koolhydraten moeten halen. De hoeveelheid koolhydraten die je precies nodig hebt, hangt af van je individuele behoeften, doelen en levensstijl. Maar als je lichaam meer koolhydraten nodig heeft, kan je het wel merken aan bepaalde signalen.

1. Je bent constant moe

De eerste en wellicht meest herkenbare indicator die erop wijst dat je lichaam niet voldoende koolhydraten ter beschikking heeft, is een laag energiepeil. Zowel fysiek als mentaal. Naast de kans dat je je moe, futloos en zelfs slaperig voelt doorheen de dag, kan je je ook moeilijker concentreren en zelfs hoofdpijn ervaren als je niet voldoende koolhydaten consumeert.

  2. Je bent prikkelbaar

Ook heb je bij een tekort aan koolhydraten vaker last van stemmingswisselingen en ben je sneller geïrriteerd. Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron van je brein en heb je ook nodig voor de aaanmaak van serotine, het hormoon dat bijdraagt aan een goed humeur.

3. Je presteert minder goed

Een logisch gevolg van een tekort aan koolhydraten is een verminderde sportprestatie. Onvoldoende koolhydraten is misschien minder problematisch voor work-outs aan lagere instensiteit (zoals yoga) maar het kan je trainingen aan hogere intensiteit (zoals lopen) flink ondermijnen. Dit komt omdat er voor lichaamsbeweging aan een hogere intensiteit glucose uit koolhydraten in de bloedstroom nodig zijn of dat deze opgeslagen worden in de spieren of lever voor brandstof, omdat het niet voldoende energie uit enkel zuurstof of vet kan halen. Zo toonde onderzoek uit The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness dat diëten laag aan koolhydraten of koolhydraatarme diëten (zoals het ketogeen dieet) zowel de sportpresatie van mannen als vrouwen negatief beïnvloeden.

4. Je hebt last van een slechte adem

Verrassend: een tekort aan koolhydraten kan ook zorgen voor een slechte adem. Wanneer je weinig of geen koolhydraten consumeert, spreekt je lichaam vetten aan als energiebron. Tijdens dit proces (bij de omzetting van vetten naar energie), maakt je lichaam chemicalieën aan (zogenaamde ketonen) die in je mond vrijkomen en niet bepaald aangenaam ruiken.

5. Je hebt spijsverteringsklachten

Één van de vele negatieve effecten van een koolhydraattekort is dat je ook te weinig vezels binnenkrijgt. Wanneer we schrappen in de consumptie van volwaardige granen, fruit en groenten, schrappen we (onbewust) ook heel wat vezelrijke voeding. Zonder vezels loop je het risico op spijsverteringsklachten, zoals constipatie.

Tip: komen deze signalen je bekend voor? Probeer je koolhydraatinname dan op een gezonde manier te verhogen. Best kies je voor volwaardige koolhydraten, zoals volle granen (havermout, volwaardige rijst), groenten & fruit, of zetmeelrijke groenten, zoals (zoete) aardappelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?