5 ‘regels’ waarmee je als loper het best rekening houdt

Lopen is een eenvoudige sport. Je trekt je loopkleren aan, knoopt je veters, en je bent weg. Maar je houdt onderweg best ook wat rekening met enkele 'regels' .

1. Hou je oren open

We verbieden je absoluut niet om tijdens je training naar muziek of een leuke podcast te luisteren. Maar zorg er wel voor dat je steeds kan horen wat er in je nabije omgeving gebeurt. Dat is in het belang van je eigen veiligheid. Er zijn tegenwoordig genoeg hoofdtelefoons die omgevingsgeluid voldoende ‘doorlaten’, maar je kan de volumeknop natuurlijk ook gewoon wat minder stevig opendraaien.

2. Denk na als je stopt

Zeker op populaire looproutes hou je hier best rekening mee. Als je training eropzit en je stopt zonder even rond te kijken, is de kans niet ondenkbaar dat je andere lopers hindert. Zij verwachten dat je gewoon blijft lopen. Als je je training stopt (al dan niet tijdelijk, bijvoorbeeld om je veters opnieuw te strikken): kijk even rond en wees er zeker van dat je niemand zal hinderen. Ga daarna naar de rand van het looppad.

3. Haal gedecideerd in

Niemand heeft graag een stalker, ook niet tijdens het lopen. Als je een tragere loper tegenkomt, probeer dan je inhaalmanoeuvre zo snel mogelijk te doen, en blijf geen minuten achter je collega hangen. Wie ingehaald wordt, hoeft zich daar logischerwijze niet voor te schamen. Wie weet werkt die andere loper een intervaltraining af, terwijl jij aan een LSD-sessie bezig bent. Focus je op je eigen training, en probeer die snellere loper niet zelf opnieuw in te halen. Zo’n manoeuvre is niet bevorderlijk voor je eigen training en bovendien maak je je er niet bepaald populair mee. Hou ook in het achterhoofd: maak als tragere loper plaats voor de snellere.

4. Wees hoffelijk

Sommige joggers zetten hun blik automatisch op ‘negeermodus’ als ze een collega-loper in het vizier krijgen. Terwijl ze hem of haar kruisen, vermijden ze elk oogcontact en kijken ze hypergefocust naar een punt in de verte. Jammer, want een lopersgroet kost maar een seconde tijd en 0,0002 calorieën energie. Praten hoeft zelfs niet, want een glimlach, hoofdknik of opgestoken hand is al voldoende.

5. De atletiekpiste heeft zijn eigen verkeersregels

Ook op de atletiekpiste gelden er bepaalde verkeersregels. Opwarmen en stretchen doe je bij voorkeur buiten de piste. Joggers kiezen beter voor de buitenste banen, terwijl banen 1 en 2 vooral bedoeld zijn voor de snellere lopers. Ga op de piste altijd tegen de wijzers van de klok in. Zo loopt iedereen in dezelfde richting, wat de kans op botsingen verkleint.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?