5 redenen waarom het goed is om met een vermogensmeter te trainen

Naast hartslagmeters bestaan er ook vermogensmeters. Maar waarom zou je daar nu gebruik van maken tijdens je training? Enkele troeven op een rij ...

De mensen die niet helemaal thuis zijn in vermogensmeters, doen er goed aan om dit artikel te lezen. Daarin gaan de mensen van het boek Hardlopen met Power! dieper in op het toestel. Voor ons hebben ze ook enkele voordelen van zo’n vermogensmeter op een rij gezet.

1. Je kan loopefficiëntie vastleggen in een getal

“In een vorig artikel legden we al uit dat je je loopefficiëntie heel eenvoudig kan vastleggen in de c-waarde. De c-waarde is het specifieke energieverbruik in kJ/km/kg. Je kan hem na afloop van een training bepalen door je specifieke energieverbruik (in Watt/kg) te delen door je snelheid (in m/s). Als het goed is, komt er een getal rond de 1 kJ/kg/km uit. Als het getal bij jou hoger is, dan loop je wat minder efficiënt, als het getal lager is, dan loop je heel zuinig.”

2. Je kan systematisch werken aan een betere loopstijl

“Er zijn handboeken en we krijgen aanwijzingen van trainers en andere lopers, maar harde getallen over de effecten van veranderingen in je loopstijl ontbreken. Nu je zelf de c-waarde kan bepalen, kan je zien wat het effect is van zaken zoals het verhogen van je cadans, je knieheffing, je verticale oscillatie, enzovoort. Het is niet eenvoudig om je loopstijl te veranderen, want het kan leiden tot blessures als je het te bruusk doet. Maar toch denken we dat dit een flinke doorbraak gaat opleveren omdat harde cijfers meer houvast geven dan de traditionele meningen en inzichten over loopstijlverbetering!”

3. Je krijgt een beter beeld van je inspanningen dan op basis van gevoel, snelheid of HR

“Vroeger trainde iedereen op gevoel: was je moe of kon je nog iets extra’s doen? Sinds de komst van de gps-horloges trainen velen op snelheid/tempo. De HR-meter geeft daar nog aanvullende informatie bij. Nu we ons vermogen kunnen meten, krijgen we eindelijk de beschikking over de meest zuivere en exacte maat voor onze inspanning. Het vermogen van onze menselijke motor is de beste maat voor de intensiteit van onze training. De gegevens van een hartslagmeter zijn afhankelijk van je vorm en ziekte. Het vermogen van je menselijke motor geeft daarentegen in principe de juiste maat voor je inspanningen weer. Het is dus beter om je trainingen te optimaliseren op basis van je vermogen. Dit geldt zowel voor je snelheid als je tijd per trainingszone. Beide kunnen beter op basis van vermogen bepaald worden.”

4. Je kan op het juiste moment pieken

“Door dagelijks je vermogen en loopefficiëntie bij te houden, krijg je een zuiver en exact beeld van de ontwikkeling van je vorm en prestatievermogen. Op basis daarvan kan je je training bijstellen en eventuele overtraining voorkomen. Ook zie je het effect van ziekte direct en kan je optimaal taperen voor een wedstrijd.”

5. Je kunt alle informatie delen met je coach of een online platform, waardoor je betere begeleiding krijgt en je inzicht vergroot wordt

“Door alle data te delen met je coach, geef je hem optimaal inzicht in je trainingen en de ontwikkeling van je prestatievermogen waardoor hij je beter kan adviseren. Hetzelfde geldt voor de apps en online platforms als Stryd PowerCenter, TrainingPeaks, Strava, Garmin Connect en Polar, Je bouwt op deze wijze een prachtige database op van al je trainingen met alle details en krijgt feedback met trendanalyses en correlatie van data.”

Je kan het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power! (Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen). Voor meer info, surf naar www.hardlopenmetpower.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.