5 redenen om kilometers te maken na zonsondergang

De een danst graag in het donker, de ander loopt er liever in. Of je agenda overdag nu stampvol staat, of je gewoon het liefst buiten bent na zonsondergang: er zijn genoeg redenen om kilometers te maken later op de avond. Geen avondloper? Hier zijn vijf redenen om na zonsondergang toch je loopschoenen aan te trekken.

1. Meer focus

De sfeer na zonsondergang is totaal anders dan de sfeer overdag. Er is minder verkeer op straat en er heerst een soort kalmte. Zeker voor lopers die er niet van houden om met muziek in te lopen, is de rust laat op de avond een interessant gegeven. Het voelt bijna alsof je de straten helemaal voor jezelf hebt. Je hebt minder afleiding, waardoor je je beter kan focussen op je lichaam en de loopbeweging die je lichaam maakt. Een bevrijdend gevoel dat je zintuigen scherp houdt.

2. Minder stress

We hebben allemaal weleens een zware dag op het werk of op school. Niets is dan fijner om nadien de loopschoenen aan te trekken en de dagelijkse zorgen te vergeten. Het is een perfect moment om stoom af te blazen en daardoor ook een perfecte manier om stress te verlichten voor het slapengaan (zie ook puntje 5).

3. Betere spierwerking

Wanneer je de dag begint met lopen, heeft je lichaam tijd nodig om wakker te worden. In de avond is de temperatuur van je spieren het hoogst, waardoor je veel makkelijker en sneller het juiste loopritme vindt.

4. Meer kracht & flexibiliteit

Aansluitend bij de betere spierwerking: uit onderzoek blijkt ook dat mensen later op de dag beter functioneren. Je spierkracht en flexibiliteit nemen toe naarmate het later wordt op de dag. Ook blijkt dat zij die ’s avonds sporten het punt van uitputting met 20% kunnen uitstellen.

5. Verbeterde slaap

Ben je bang dat als je ’s avonds gaat lopen, het moeilijker wordt om nadien in slaap te vallen? Uit recent onderzoek blijkt dat ’s avonds sporten géén negatief effect heeft op de slaap. Eerder het tegenovergestelde: het onderzoek toont namelijk aan dat sporten je net helpt om sneller in slaap te vallen en om langer in de non-remslaap (het diepste niveau van je slaap) te blijven gedurende de nacht.

SAFETY FIRST!

Hoewel lopen op de avond zijn voordelen heeft, is ‘veiligheid’ een argument om het niét te doen. Toch hoeft ook dit niet langer een excuus te zijn. Tegenwoordig heb je tal van mogelijkheden om je donkere loopsessies veiliger te maken. Denk hierbij aan verlichting, zoals een hoofdlamp of lichtjes voor- en achteraan, en/of lichtgevende en fluorescerende kledij.

Een aanrader voor geschikte ‘veilige’ kledij is de nieuwe Run Visible-collectie van Brooks. De collectie omvat items met hoog-contrastkleuren en innovatief retroreflecterend materiaal, waardoor andere weggebruikers je al vanaf 180 meter afstand kunnen onderscheiden als loper. Zo houdt niets je nog tegen om (vaker) de loopschoenen aan te trekken na zonsondergang. Meer info over de Run Visible-collectie vind je hier

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?