5 prestatiebevorderende eigenschappen van watermeloen

Watermeloen en warm weer: een perfecte combinatie! Maar wist je dat deze hydraterende vrucht ook heel wat gezondheidsvoordelen voor lopers biedt?

Watermeloen bestaat voor zo’n 90% uit water. Een stuk watermeloen van 100 gram bevat slechts 40 kilocalorieën en levert 8 gram koolhydraten. Ideaal om je energieniveau op peil te houden, zonder een piek in je bloedsuikerspiegel te veroorzaken. De vrucht is bovendien rjik aan vitamines A, B6 en C, alsook aan kalium (een mineraal dat spierkrampen zou tegengaan). Naast deze algemene troeven, biedt de zomerse vrucht bovendien heel wat leuke extra’s voor lopers!

  1. Beter uithoudingsvermogen 

Als je je zuurstofvermogen (VO2-max) vergroot, verbetert je loopprestatie. Watermeloenen bevatten, net als rode bieten, nitraten. Die nitraten worden door je lichaam omgezet in stikstofmonoxide, waardoor je bloeddruk en zuurstofverbruik daalt. Je lichaam zal daardoor efficiënter omgaan met de beschikbare zuurstof, waardoor je je uithoudingsvermogen verbetert. Regelmatig een stukje watermeloen nuttigen, kan dus die lange duurloop of die laatste versnelling net iets makkelijker doen voelen.

  1. Sneller herstel 

Voldoende koolhydraten opnemen na je training is cruciaal om je glycogeenwaarden opnieuw aan te vullen. Een schijf watermeloen (ca. 300 gram) bevat zo’n 24 gram koolhydraten, wat watermeloen een geschikte nutriënt maakt op je glycogeengehalte weer op peil te brengen. Je combineert de koolhydraten van de vrucht  best met eiwitten voor een optimaal herstel. Neem bijvoorbeeld wat Griekse yoghurt of feta en meng het onder je stukjes watermeloen.

  1. Minder spierpijn

Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry, toonde aan dat het sap van watermeloen spierpijn na een training reduceert. Het sap bevat het aminozuur citrulline: een zuur dat bekendstaat om de pijnreducerende werking. Je kan het sap ‘puur’ drinken of mengen in een smoothie.

  1. Kleiner ziekterisico

Watermeloen bevat de antioxidant lycopeen, een stof die vaak onlosmakelijk geassocieerd wordt met tomaten. Onderzoekers stelden echter vast dat watermeloen zelfs meer van deze heilzame antioxidant bevat dan een tomaat. En dat is goed om weten als je de schade aan je lichaamscellen en het risico op ontstekingen wil beperken. Lycopeen verkleint namelijk het risico op gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en een hoge bloeddruk.

  1. Betere hydratatie

Een portie watermeloen bevat 140 mililiter water. Een stuk voor of na je trainingssessie nuttigen, kan dus helpen om je vochtniveau op peil te houden of je vochtreserves opnieuw aan te vullen. Watermeloen is dan ook een ideale dorstlesser op warme zomerdagen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?