5 mythes over lopen en voeding ontkracht

Een gezond voedingspatroon kan een grote impact hebben op je loopprestatie, maar er bestaan heel wat voedingsmythes die je inspanningen voor een nieuw PR teniet kunnen doen. Daarom zetten we vijf van deze hardnekkige mythes op een rijtje en leggen we uit hoe het écht zit.
  1. Nuchtere loopjes verbeteren je prestatie

Door nuchter (op een lege maag) te gaan lopen, help je je lichaam om meer vet in plaats van glycogeen (koolhydraten) te verbranden om zo energie te krijgen. Maar voor sommige – met name vrouwelijke – lopers kan nuchter trainen de vooruitgang net vertragen. Het vrouwenlichaam verkiest sowieso al om vet en eiwitten in plaats van koolhydraten te gebruiken om energie vrij te maken. Hierdoor kan nuchter trainen het risico op onder meer hogere cortisolwaardes, vermoeidheid, despressie en meer lichaamsvet verhogen.

Als je ’s ochtends gaat lopen en liefst niet loopt met veel eten in je maag, hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs iets kleins nuttigen, zoals een halve banaan of een toastje, 10-20 minuten voor je de deur uitgaat, kan voldoende zijn om je bloedsuikerspiegel te verhogen en een cortisolpiek te vermijden.

  1. Gluten zijn slecht voor je

Tenzij je coeliakie of een glutenallergie hebt, zijn gluten zeker niet slecht voor jou. Glutenvrij eten is de laatste jaren erg populair geworden, maar in de meeste gevallen is het zelfs ongezonder dan een standaard voedingspatroon. Glutenvrije producten zijn vaak erg bewerkt en bevatten dikwijls onnodige toevoegingen als suikers en smaakversterkers.

Als je regelmatig met maag- en darmklachten kampt en denkt dat dit met gluten te maken heeft, ga dan eerst langs bij je huisarts voor je gluten uit je dieet elimineert. Je dokter zal eventuele andere oorzaken kunnen uitsluiten en helpen om het probleem gericht aan te pakken.

  1. Je hebt supplementen nodig

Als je dieetbeperkingen hebt en niet alles mag eten, kan je gebaat zijn bij het nemen van supplementen om aan je voedingsbehoeften te voldoen. Maar over het algemeen kan je alles uit een gezond en evenwichtig voedingspatroon halen.

Ook hier geldt: als je denkt voedingstekorten te hebben, raadpleeg dan eerst een (sport)diëtist(e). Hij/zij kan je huidige voedingsgewoonten onder de loep nemen en helpen om eventuele tekorten aan te vullen met een wijziging van je basisvoeding. Nadien kan er indien nodig gekeken worden naar supplementen op basis van je sportdoelen en levensstijl.

  1. Je eet beter nooit wit brood of witte rijst

Vezels maken een belangrijk deel uit van een gezond voedingspatroon en heel wat lopers hebben witte granen uit hun voedingspatroon gebannen om zo gezond mogelijk te leven. Toch verdienen wit brood en witte rijst vaak wél een plekje in het voedingspatroon van sporters. Ze zijn namelijk een snelle energiebron. Bovendien kan lopen ook je maag en darmen in de war brengen en bij sommige lopers kunnen te veel vezels bestaande darm- en maagklachten verergeren.

En zelfs als je een ‘sterke’ maag hebt, kan het eten van vezelrijke voeding te dicht bij je training of wedstrijd darm- en maagklachten veroorzaken. Volwaardige, vezelrijke producten zijn zeker een belangrijk deel van je dieet, maar wees niet bang om af en toe je bruine boterham in te ruilen voor de witte variant voor je gaat lopen.

  1. Je moet op je energie-inname letten om slank en snel te blijven

De ‘slank = snel’-mentaliteit is niet iets om je eigen te maken. Als loper moet je ervoor zorgen om steeds voldoende calorieën op te nemen om je fysieke inspanningen te ondersteunen. Een te lage calorie-inname zal leiden tot mindere sportprestaties en mogelijk ook tot blessures en overtraining, en op termijn zelfs je algemene gezondheid schaden.

Luister naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt (en wees niet bang van gezonde koolhydraten!). Als je het moeilijk vindt om voldoende te eten en aan je trainingsbehoeften te voldoen, ga dan te rade bij een diëtist(e). Een voedingsexpert kan je strategieën aanreiken en ervoor zorgen dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.