5 loopgewoonten die weinig steek houden (maar we toch blijven doen)

Deze rituelen en gewoonten zijn veelvoorkomend onder lopers. En daar is op zich ook niets verkeerds mee, al zijn er zo van die zaken die je toch eens in vraag kan stellen ...
1. Pas stoppen met lopen tot een nieuwe kilometer of minuut begint 
Je horloge stopzetten op 7.93 kilometer? Dan loop je nog maar even voorbij je huis om snel terug te draaien en die 8.00 km op je horloge te zien verschijnen. Hetzelfde geldt vaak ook voor je trainingsduur: 43’16″…? 45 minuten klinkt zoveel beter.
2. Armstukken én een t-shirt met korte mouwen dragen 
Tijdens de koudere maanden verkiezen veel lopers om armstukken te dragen die ze dan kunnen uittrekken als ze het na een tijdje te warm krijgen. Logisch. Maar waarom dragen we amstukken als we die de hele training aanhouden en niet gewoon een simpel t-shirt met lange mouwen?
3. Je arm in de lucht steken om een gps-signaal te vinden
De meeste horloges hebben tegenwoordig snel een gps-signaal gevonden. Toch valt het soms nog eens voor (op een bewolkte dag bijvoorbeeld) dat je horloge net iets meer tijd nodig heeft. Buiten je deur staan ijsberen in alle richtingen om maar een signaal op te vangen? Of je arm boven het hoofd houden in de overtuiging dat je zo sneller een signaal opvangt? Helaas, die paar centimers hoger helpen daar echt niet bij.
4. Je hele ‘loopcarrière’ met hetzelfde schoenmerk lopen 
Dat lopers gewoontedieren zijn, bevestigt ook hun schoenkeuze. Eén slechte ervaring met een bepaald schoenmerk is al voldoende om dat merk nooit meer te kopen. Maar merken maken net allerlei modellen om aan de noden van verschillende voettypes te voldoen. Dat die ene schoen jouw voet dus niet past, wil niet zeggen dat geen enkele schoen van dat merk je bevalt. Integendeel, merken veranderen regelmatig van dempingsmethode, weeftechnieken of design. Zo kan een schoen die je in het verleden als eens testte en tegenviel, binnenkort wel een aangenaame trainingsgezel worden. Tip: ga langs bij een loopspeciaalzaak om miskopen te vermijden.
5. Steeds dezelfde route lopen 
Je weet exact hoelang je over die ene route in het bos loopt en wanneer je terug thuis bent. Praktisch. Maar een kleine parcourswijziging van tijd tot tijd kan zeker geen kwaad. Zowel voor je brein, als je benen is een beetje variatie vaak welgekomen.
Zo zijn er nog wel meer van die typische lopersgewoonten die wellicht … enkel lopers begrijpen. En hoewel sommige zaken vreemd lijken, moedigen we ze toch aan. Je bent tenminste aan het lopen, dus doe vooral zo verder!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?