5 lessen die iedere (beginnende) loper leert

Handige tips voor beginners. Herkenbare situaties voor gevorderden.
Lopen is misschien wel de makkelijkste sport om te beoefenen. Toch komt er vaak meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt en leer je gaandeweg heel wat bij. Begin je net te lopen? Dan kunnen onderstaande tips helpen. Al enkele loopjaren achter de rug? Dan komt deze opsomming je misschien wel bekend voor … 
1. De juiste schoen is van cruciaal belang 
Op je dagdagelijkse sneaker die eerste trainingen afwerken om te kijken of lopen wel je ding is? Niet meteen het beste idee. Een loopschoen biedt je voet ondersteuning en stabiliteit om blessures te vermijden. Specifieke kenmerken van een loopschoen ontbreken dan ook vaak in een sneaker, waardoor blessures een logisch gevolg zijn. Een tip voor zowel beginnende als ervaren lopers, is dan ook om zaken als je voetvorm en -landing bij een loopspeciaalzaak te laten analyseren om de juiste schoen te kiezen. 
2. Voorzie een energiereep of -drank tijdens een lange training 
Als je een lange duurloop gepland hebt (meer dan 60 à 90 minuten), voorzie je best iets om je energiereserves aan te vullen. Een hongerklop of de bekende ‘man met de hamer’ zijn niet bevorderlijk voor je prestaties. Hier vind je meer voedingstips voor lange duurtrainingen. 
3. Blessures kunnen ook jou overkomen 
Beginnende lopers zijn vatbaar voor typische overbelastingskwetsuren. Bouw je trainingsomvang geleidelijk aan op (verhoog je wekelijkse trainingskilometers met niet meer dan 10 à 15%). Als je nog maar net begint, kan het helpen om stretch- en stabiliteitsoefeningen aan je schema toe te voegen. Je hoeft ook niet altijd te lopen: doe aan crosstraining (fietsen, zwemmen, … ) om je trainingsomvang – zonder extra belasting – te vergroten.
4. Deelnemen aan je eerste wedstrijd is niet zo beangstigend dan dat het lijkt 
Bij heel wat (beginnende) lopers overheerst de angst om deel te nemen aan een loopevent. Toch is zo’n evenement vaak de grootste motivator om je loopschoenen consequent aan te trekken en vol te houden. Houd dus zeker de loopkalender in de gaten en plan binnenkort eens een echt loopevent in. Dankzij de solidariteit van andere lopers en de vele aanmoedigingen van supporters wordt het een groot feest. Wedden? 
5. Het wordt heel wat makkelijker 
Alle begin is moeilijk. Ook dus je conditie als loper opbouwen. Maar lopers die volhouden, merken een grote verbetering in hun uithoudingsvermogen. Zware trainingen horen nu eenmaal bij een trainingsschema, maar uit die 5 kilometer (die in het begin onhaalbaar leek) haal je binnenkort misschien niet eens voldoening meer.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.