5 krachtoefeningen die je deze winter een sterkere loper maken

Het gure weer en de koude temperaturen zijn het ideale ‘excuus’ om wat meer binnen te blijven. Het kan geen kwaad om in de donkerste dagen van het jaar eens een intervaltraining te skippen, maar hoe kan je de extra vrije tijd efficiënt gebruiken? Aron Verhaeghe, coach bij Energy Lab, legt uit hoe je best traint in de winter en een goede basis legt voor een sterk voorjaar.

“Het feit dat we in de winter de intensiteit wat kunnen terugschroeven, heeft eigenlijk vooral te maken met de structuur van het wedstrijdseizoen”, begint Aron Verhaeghe. “De meeste wedstrijden vinden plaats in het voor- of najaar, waardoor de winter eigenlijk vooral als voorbereidingsfase op het voorjaar zal fungeren. Omdat het wedstrijdseizoen in de winter nog zo veraf ligt, krijg je de tijd en ruimte om de focus gedeeltelijk te verleggen.”

“Een tip is dan ook om specifieke krachtoefeningen te implementeren. Kies voor krachtoefeningen waarmee je jouw gluteus, de bilspieren, activeert. Die zijn immers belangrijk bij elke stap die je zet, omdat ze een groot deel van de impact opvangen. Met sterke bilspieren voorkom je bekkeninstabiliteit, wat helpt bij het voorkomen van veel blessures ter hoogte van knie, heup of enkel. Door in de winter aan die stabiliteit te werken, zorg je ervoor dat jouw lichaam klaar is voor de hogere trainingsvolumes in het voorjaar. We zien vaak dat lopers heel snel vorderingen maken op het vlak van uithouding, maar dat de fysiologische aanpassingen op spierniveau minder snel gaan, in vergelijking met de progressie die op cardiovasculair niveau wordt gemaakt. Daarom is het heel belangrijk om in de voorbereidingsfase extra aandacht te besteden aan de sterkte van de spieren. Dat kan via krachtoefeningen.”

Welke krachtoefeningen je precies kan doen en hoe je ze correct uitvoert lees je in het nieuwste RunningBE magazine. Nu verkrijgbaar in de winkel en online. Of lees het artikel digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?