5 gezonde snacks na het lopen

Na het lopen is het belangrijk om goed te eten, zodat je spieren kunnen herstellen en je snel weer fit bent om te genieten van een volgende loopsessie!

Na een sportsessie (of het nu lopen is of een andere sport) heeft je lichaam brandstof nodig om de energievoorraad aan te vullen en ook je spieren moeten kunnen herstellen. Hiervoor heb je een combinatie nodig van eiwitten, koolhydraten en een beetje vetten. Deze 5 eiwitrijke, gezonde snacks bevatten een goede mix van die voedingsstoffen. En ze zijn nog eens lekker ook!

1. Griekse yoghurt met fruit
Griekse yoghurt (of platte kaas/kwark) is lekker creamy en zit barstensvol eiwitten. Voeg wat vers fruit en eventueel granola (bij voorkeur zelfgemaakt, zie link naar recept onder het artikel) toe voor extra koolhydraten. Ideaal voor je spieren om te herstellen!

2. Chocolademelk
We hebben het er al over gehad: chocolademelk is het ideale hersteldrankje na het lopen. Het bevat de ideale combinatie van eiwitten, suikers, vetten en water om alles weer netjes aan te vullen na het sporten. Maak je chocolademelk bij voorkeur zelf met magere (of halfvolle) melk en cacaopoeder, een recept vind je in de links hieronder.

3. Appel met pindakaas
Ook dit is een heel goede combinatie van koolhydraten (appel) met eiwitten en vetten (pindakaas). Deze snack bevat niet meer dan 150 calorieën en is supersimpel om te maken: snijd een appel in schijfjes, besmeer deze met 1 eetlepel pindakaas (ongeveer 10 gram in totaal) en that’s it! In de plaats van pindakaas kun je ook een andere notenpasta gebruiken (bv. amandelpasta).

4. Bruine boterham met kaas
Het klinkt misschien een beetje ‘gewoontjes’, zo’n boterham. Maar het kan toch zo smaken na het lopen! De kaas zorgt voor eiwitten en calcium, goed voor je spieren en je botten. Kies wel voor een magere kaassoort, bv. smeerkaas of jonge kaas. Vermijd vette kaassoorten, die vallen (doordat ze vet zijn) erg zwaar op de maag na het sporten. Het volkorenbrood levert de nodige koolhydraten. Als variatie kun je ook eens volkoren crackers gebruiken, of je boterham besmeren met hummus of pindakaas/notenpasta. Dit is ideaal voor mensen die plantaardig eten en dus geen kaas op hun boterham nemen.

5. Aardbei-banaan ijsje
Deze snack maak je op voorhand, zodat je er tijdens het lopen kunt naar uitkijken en daarna meteen kunt smullen. Zeer eenvoudig te maken: meng (ongeveer) 100 gram aardbeien met een banaan, 125 gram Griekse yoghurt en 1 eetlepel honing of een andere gezonde zoetstof. Je kunt hiervoor eventueel een blender of mixer gebruiken. Doe dit in een ijsvormpje en zet het in de diepvries tijdens je loopsessie.

Als je een gezonde snack eet binnen één tot twee uur na het lopen, geef je je lichaam de kans om goed te herstellen. Zo ben je fit tegen je volgende loopsessie en kun je er extra van genieten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?