42,195 km (koud) zweet

Dit weekend blaast de marathonkalender warm en koud tegelijk. Terwijl op de Noordpool de koudste marathon ter wereld wordt afgewerkt, is het in de Sahara zweten geblazen op de Marathon des Sables.

De tiende UVU North Pole Marathon had normaal gezien op 5 april al moeten plaatsvinden, maar de tijdelijke landingsbaan op de Noordpool voor de AN-74 Jet met de deelnemers geraakte door de extreme temperaturen van om en bij de -50°C niet op tijd klaar.

Het startschot kan zaterdag op elk moment van de dag gegeven worden, het is momenteel immers 24 uur per dag licht op de Noordpool. Volgens de laatste weerberichten wordt het zaterdag -25°C, met weinig wind en een heldere hemel. Volgens de organisatie “ideale omstandigheden om een marathon te lopen”…

40 deelnemers van 18 verschillende nationaliteiten zullen meelopen. Onder hen zijn er geen Belgen, maar wel een Nederlander: de 56-jarige Cees Hardeman.

VAN KOUD NAAR WARM

Terwijl het op de Noordpool bibberen wordt, zoeken 871 sportievelingen naar zoveel mogelijk verkoeling. Daar gaat zondag immers de 27ste Marathon des Sables van start.

De Marathon des Sables wordt beschouwd als de zwaarste meerdaagse ultramarathon ter wereld. De deelnemers moeten in zeven dagen tijd met pak en zak in totaal 254 km – verspreid over zes etappes – door de bloedhete Zuid-Marokkaanse woestijn lopen. 

Vorig jaar doorbrak de Marokkaan Rachid el Marabity de hegemonie van zijn landgenoten Lahcen en Mohamad Ansal. De broertjes wonnen sinds 1997 respectievelijk tien- en viermaal.

In ons land kreeg de Marathon des Sables pas echte grote bekendheid toen Tom Waes er in 2010 aan deelnam voor zijn programma Tomtesterom. Dit jaar lopen vijftien landgenoten mee: Nicholas Esterhazy, Mario Pont, Frank Hermans, Filip Hermans, Peter Penson, Johan Penson, Philippe Vanhove, Michel Desternes, Willem Beckers, Robin Visser, Kristof De Block, Pascal Danneels, Olivier Beguin, Jeremy Gerard en Said Boukamher.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?