4000 lopers oververhit na Zevenheuvelenloop

Bij 15% van de onderzochte deelnemers liep de lichaamstemperatuur tijdens de Zevenheuvelenloop op tot boven de 40 graden. Een opmerkelijk resultaat, als je weet dat een mens overlijdt bij een temperatuur boven de 42 graden.

Professor Maria Hopman van het UMC St Radboud voerde tijdens de Zevenheuvelenloop in het Nederlandse Nijmegen een groot onderzoek uit onder 250 deelnemers. Zij slikten van tevoren een chippil, waardoor het mogelijk was tijdens de wedstrijd de lichaamstemperatuur te meten.

Bij 15 procent van de deelnemers aan het onderzoek liep de temperatuur op tot boven de 40 graden. Vertaald naar alle 25.000 deelnemers zouden dan in totaal zo’n 4.000 deelnemers na vijftien kilometer met een temperatuur van boven de 40 graden over de eindstreep zijn gehold.

Hopman: “We willen graag weten hoe het lichaam omgaat met die laatste 2 graden voordat het lichaam in een kritieke toestand zou belanden. Daarom is van alle 250 lopers direct na de finish bloed afgenomen en worden factoren onderzocht die mogelijk kunnen bijdragen aan die oververhitting. De uitslagen hiervan zijn nog niet bekend.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?