4 variatietips met havermout

Havermout is lekker, gezond en voedzaam. Onvervalst superfood voor lopers, waarmee je op verschillende manieren kan variëren.

Haverweetjes
* Havermout wordt van oudsher gevoerd aan paarden en is dus puur krachtvoer. Het is een goede energieleverancier doordat het voor 60% uit complexe koolhydraten bestaat. Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid eiwitten, wat nodig is voor herstel en spieropbouw.
* Havermout is vezelrijk. Goed voor een vlotte darmflora, maar let er wel een beetje mee op op race day!
* Door de lage glycemische index levert havermout trage energie, waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt en minder snel last hebt van “goestingskes”.
* Havermout is van nature glutenvrij, dus goed voor mensen die glutenintolerant of -overgevoelig zijn.
* Het is ten slotte goedkoop en je kan het lang bewaren, als je het goed afsluit.

Dit lekkers maak je met havermout!
Met havermout kan je op veel manieren aan de slag, die bovendien niet moeilijk zijn. Hier zijn enkele smakelijke haverideetjes voor sporters:

1. Havermoutpap
Wellicht de bekendste bereiding met havermout, ideaal als ontbijt. Zo maak je het:
* Kook je havermout in melk (reken ongeveer 40 gr havermout + 300 ml melk) volgens de kooktijd op de verpakking. Gebruik magere, halfvolle of plantaardige melk. Je kan het ook in water koken maar dan is het fletser van smaak.
* Voeg er naar smaak honing, agavesiroop, ahornsiroop of een andere zoetstof aan toe.
* Werk af met vers fruit, noten, zaden, pitten, rozijnen, notenpasta, kokosschilfers,…

2. Havermoutpannenkoeken
Je kan het gewone bloem in pannenkoeken perfect vervangen door haverbloem. Dat maak je zelf door havermout fijn te malen in de blender of keukenmachine. Hier vind je ons recept voor overheerlijke havermoutpannenkoekjes!

3. Cakejes met haver
Ook in een cake kan je een deel van de bloem vervangen door haverbloem. Een ander ideetje is een mug cake, een snel en gezond tussendoortje op basis van havermout, ei en banaan. Het recept voor zo’n mug cake vind je hier. Nog meer bak-tips nodig? Je kan er ook appelbollen mee maken. Zoveel mogelijkheden!

4. Smoothie met havermout
Je kan havermout ook verwerken in een herstelsmoothie voor na je training. Ideaal om je spieren te soigneren en het is ook gewoon lekker! Check zeker eens dit recept voor een herstelsmoothie met banaan en haver.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?