4 valkuilen op weg naar de marathon

Wie een marathon wil lopen, moet tijdens de voorbereiding opletten voor enkele valkuilen. We zetten er 4 op een rij.

Valkuil 1: Te snel te veel lopen

De verleiding om meer (en sneller) te lopen dan in je loopschema staat, is voor velen soms best groot. En dat terwijl een basisconditie opbouwen een must is om daarna progressie te maken.

Valkuil 2: Te trage vooruitgang

Tijdens de lange voorbereiding krijgen sommige lopers te maken met een dipje. Bijvoorbeeld in de zomer: de temperaturen swingen de pan uit, de hartslag stijgt veel sneller en de tijden worden trager. Niet bevorderlijk voor de motivatie.

Valkuil 3: Te druk

Driemaal in de week veertig minuten trainen, is iets makkelijker in te plannen dan vier sessies die telkens ruim boven het uur gaan. En eens je trainingen begint te skippen, wordt het steeds moeilijker om de draad weer op te nemen.

Valkuil 4: Te slecht eten

Om een marathon te lopen, zorg je er best voor dat je overtollige kilo’s kwijtspeelt. Zo spaar je je gewrichten wat en het is natuurlijk ook gewoon bevorderlijk voor je eindtijd. Maar inzake voeding ligt er een heel peloton adders onder het gras: alcoholische drankjes en lekker (maar niet altijd even gezond) eten op bedrijfs- of familiefeestjes, gezonde snacks die bij nader inzien toch niet gezond blijken te zijn, … Je goed informeren is een must, je eetgewoonten aanpassen vaak een gevolg daarvan.

Meer tips & tricks over een succesvolle marathonaanpak lees je in dit artikel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.