We hebben allemaal wel onze redenen om te lopen, maar voor velen is een loopevent toch de hoofdreden om consequent een trainingsschema te volgen. In een periode waarin er geen loopevents plaatsvinden, ontbreekt het je misschien aan motivatie om de intensiteit van je trainingen te verhogen. Zonde. Snelheidstrainingen, zoals sprintjes, intervallen, tempolopen, … zorgen niet enkel voor variatie in je schema, maar leveren ook heel wat voordelen op.
Algemene gezondheid verbeteren
Door snelheidstrainingen aan je schema toe te voegen, versterk je meerdere spiergroepen. Je spreekt er bovendien andere spieren mee aan dan de spieren die je gebruikt tijdens je duurloopjes en versterkt er ook je botten, ligamenten en gewrichten mee. Hoe meer je je beenspieren aanspoort sneller te lopen, hoe meer snelle spiervezels je activeert. En die maken je een explosievere loper.
Maar versnellingen tijdens je loopsessies doen meer voor je gezondheid: ze reguleren je bloedsuikerspiegel, verhogen je energiepeil en versterken de hartspier. Een hogere snelheid zorgt onder meer voor een groter slagvolume (de hoeveelheid bloed dat het hart rondpompt per hartslag), waardoor je hart efficiënter werkt.
Gewicht verliezen
Wil je wat kilo’s kwijt? Dan is een pittige trainingssessie een doeltreffende methode om je daarbij te helpen. De verklaring hiervoor is simpel: hoe sneller je loopt, hoe meer kilocalorieën je verbrandt. Bovendien krijgt je metabolisme een boost, waardoor je ook na je loopsessie kilocalorieën blijft verbranden dankzij het zogenaamde afterburn-effect.
Conditie onderhouden
Geen specifiek loopdoel in gedachten, maar wil je wel efficiënt blijven trainen? Dan zijn wekelijkse snelheidstrainingen niet weg te denken. Ze versterken je spieren en verminderen het risico op blessures – op voorwaarde dat je snelheid gradueel aan je trainingsschema toevoegt. De intervallen of sprintjes zorgen ervoor dat je sneller en efficiënter leert lopen, waardoor je ook minder moeite hebt om een bepaalde inspanning langer vol te houden.