3x gezonde taart

Probeer deze limoen-avocadotaart, bosbessen clafoutis of aardbeien-kwarktaart. Met gezonde taarten is het elke dag feest!

Deze drie recepten maken je gegarandeerd gelukkig. De taarten zijn voedzaam en bezorgen je niet de bekende suikerpiek, zoals de meeste taarten die je koopt in de supermarkt. Gezond genieten dus.

  1. LIMOEN-AVOCADOTAART

Ingrediënten: 

Bodem: 

– 70 g ongebrande noten

– 20 g amandelmeel

– 30 g havermout

– 2 el honing

– snuf zout

Vulling: 

– 2 rijpe avocado’s

– 2 limoenen

– 400 g magere kwark

– 3 blaadjes gelatine

– 4 druppels stevia (of een beetje honing)

– verse munt

Bereiding: 

Bereidingstijd: 30 min + 2 uur opstijven – 8 porties

– Verwarm de oven voor op 160°C

– Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de honing, in een foodprocessor en mix tot alles fijngemalen is. Voeg de honing en 2 el water toe en mix tot je een plakkerig mengsel krijgt.

– Bekleed een taartvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier en verdeel hier het mengsel over. Gebruik de achterkant van een lepel om het aan te drukken. Zet dan in de oven voor 10 minuten.

– Laat de gelatineblaadjes wellen in koud water.

– Doe de avocado en het sap van de limoenen in een foodprocessor en mix tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de kwark, stevia en een paar blaadjes munt toe en mix tot alles goed gemengd is.

– Zet een steelpannetje op het vuur en laat hier de gelatineblaadjes met 2 el water in oplossen. Als de gelatine helemaal is opgelost mix je het door het kwarkmengsel.

– Schenk de vulling op de taartbodem en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

TIP: wil je een lactosevrije variant? Vervang de kwark dan door een plantaardige kwark of yoghurt, bijvoorbeeld sojayoghurt.

Voedingswaarde per portie: 185 kcal, 12,6 gram koolhydraten, 12,2 gram vet, 7,6 gram eiwit en 4,5 gram vezels.

  1. BOSBESSEN CLAFOUTIS 

Ingrediënten: 

– 3 eieren

– 2 eiwitten

– 150 ml amandelmelk

– 50 g amandelmeel

– 40 g havermeel

– 1 rijpe banaan

– 1 citroen

– 150 g bosbessen

– 2 tl vanille-extract

– stevia (optioneel)

Bereiding: 

Bereidingstijd: 35 min – 6 porties

– Verwarm de oven voor op 180°C

– Prak de banaan fijn met een vork en doe deze samen met de eieren, eiwitten, vanille, paar druppels stevia en amandelmelk in een kom. Roer tot alles goed gemengd is.

– Voeg het meel en een klein snufje zout toe. Meng tot een glad beslag en roer er daarna de bosbessen en wat citroenrasp door.

– Bekleed een taartvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de taartvorm en zet in de oven voor 25 minuten.

– Het lekkerst direct uit de oven!

TIP: heb je geen stevia? Dan kun je ook een beetje honing gebruiken. Voor de variatie: ook erg lekker met kersen of bramen in plaats van bosbessen!

Voedingswaarde per portie: 162 kcal, 12,4 gram koolhydraten, 8,4 gram vet, 8,8 gram eiwit en 3,5 gram vezels.

  1. AARDBEIEN – KWARKTAART

Ingrediënten: 

Bodem:

– 80 g ongebrande noten

– 20 g kokosrasp

– 2 grote dadels

– 1 tl kaneel

– snuf zout

Vulling: 

– 250 g aardbeien

– 700 g magere kwark

– 7 blaadjes gelatine

– 1 tl vanille extract

– 4 stevia druppels

Bereiding:

Bereidingstijd: 30 min + 2 uur opstijven – 6 porties

– Verwarm de oven voor op 160°C

– Laat de dadels een paar minuten wellen in heet water.

– Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de dadels, in een foodprocessor en mix grof. Voeg daarna de dadels toe en mix tot je een plakkerig mengsel krijgt.

– Bekleed een springvorm van ongeveer 18 cm met bakpapier en verdeel hier het mengsel over. Zet in de oven voor 10 minuten en laat hierna afkoelen.

– Wel de gelatineblaadjes in koud water.

– Doe de kwark met de helft van de aardbeien, het vanille-extract en de stevia in een foodprocessor en mix tot alles goed gemengd is.

– Zet een pannetje op het vuur en doe hier de gewelde gelatineblaadjes met 3 el water in. Verwarm tot de gelatine is opgelost en mix het dan door het kwarkmengsel.

– Schenk de vulling over de bodem. Snijd de overgebleven aardbeien in plakjes en verdeel deze over de bovenkant van de taart.

– Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

TIP: Wil je de taart wat romiger? Gebruik dan halfvolle of volle kwark. Voor de variatie: je kunt natuurlijk ook andere soorten fruit gebruiken om door en op de taart te doen. Denk bijvoorbeeld aan frambozen of bosbessen.

Voedingswaarde per portie: 197 kcal, 11,5 gram koolhydraten, 9,8 gram vet, 15,0 gram eiwit en 1,5 gram vezels.

 

Recepten: Marieke Mulder

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?