39.000 lopers genieten van DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

39.000 lopers hebben deelgenomen aan de 31ste DVV Antwerp 10 Miles & Marathon. Die verliep in een ontspannen sfeer en zonder incidenten op het vlak van veiligheid. In de DVV Antwerp 10 Miles hield Mohammed Berok Nick Van Peborgh van zijn vijfde opeenvolgende overwinning. De zege in de DVV Antwerp marathon ging naar de Keniaan Felix Kirwa.

De sportieve hoogdag werd om 9 uur op gang geschoten met de DVV Antwerp Marathon. Meer dan 2.300 deelnemers vertrokken aan de Thonetlaan op Linkeroever voor hun 42,195 door en rond Antwerpen. Bij het startschot kwam een fris lentezonnetje even piepen, maar nog voor de koplopers de Waaslandtunnel indoken, werden ze getrakteerd op een eerste regenbui.

De Keniaan Felix Kirwa dook na 2u15’57” als eerste de Grote Markt op en werd op het podium geflankeerd door zijn landgenoten Kiprono (2u22’40”) en Kosgei (2u22’51”). Gerd Devos legde als eerste Belg beslag op de vierde plaats. Hij finishte in 2u26’12” en verbeterde zijn persoonlijk record met vier minuten en één seconde.

“Ik mikte op een tijd onder 2u30′, met deze fantastische tijd heb ik mezelf verbaasd”, sprak een glunderende Devos. Bij de vrouwen ging de zege naar de dolgelukkige Britse Hazel Behagg in een tijd van 2u55’59”. De top drie werd vervolledigd door twee landgenotes: Mieke Dupont (3u02’49”) en Veronique Coene (3u04’09”).

DE WEVER GEEFT STARTSCHOT

Op de middag genoten ook de jongste sportievelingen van hun Chiquita Kids Run en werden de New Balance Ladies Run en de DVV Antwerp Short Run, beide over 5km, afgewerkt. Het grote loopfestijn van de dag – de Antwerp 10 Miles – werd onder het goedkeurend oog van burgemeester Bart De Wever om 15 uur op gang geschoten. Samen met Ludo Van Campenhout volgde De Wever een uurtje later het goede voorbeeld.

De zon had intussen de ochtendlijke regendruppels weggejaagd en zorgde voor een aangenaam loopweertje. Aangemoedigd door zo’n 80.000 toeschouwers en dertien bands of DJ’s langs het parcours liep Mohammed Berok uit Kortrijk naar de zege. Na een spannend duel hield hij in de slotfase viervoudig winnaar Nick Van Peborgh achter zich. Bij de dames boekte Veerle Van Linden een triple, na eerdere zeges in 2014 en 2015. “De sfeer was fantastisch”, reageerde Berok, specialist op de 3000 meter steeple. “Ik kom hier volgend jaar graag terug om mijn titel te verdedigen.”

NYS: “ZAL HET AAN MIJN SPIEREN VOELEN”

De Waaslandtunnel was ook dit jaar weer een stevige scherprechter, zo ondervond Sven Nys. De ex-veldrijder liep binnen na iets meer dan 1 uur en 2 minuten. Een knappe tijd, toch moest hij in de slotfase Sven Vanthourenhout laten gaan. “Ik was hier sneller dan verwacht”, hijgde Nys na op de Charles De Costerlaan. “Maar dat zal ik morgen wel voelen aan mijn spieren. Ik heb nog nooit zestien kilometer gelopen en die laatste kilometers zijn best wel zwaar.”

“Het blijft een uniek evenement”, sprak tv-presentator Tom Lenaerts. “Iedereen supportert voor iedereen. Lopers onder elkaar en het schitterende publiek” Ook Francesca Vanthielen, Joke Van De Velde en Kobe Ilsen bereikten met een brede glimlach de finish.

Deze 31e editie verliep in een zeer rustige en ontspannen sfeer, zonder incidenten op het vlak van veiligheid. Door het frissere weer moest het Rode kruis ook merkelijk minder tussenbeide komen. Er werden 2 lopers ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht.

NAGENIETEN VIA MYPAGE

In het spoor van de bekende Vlamingen was het puffen, blazen, juichen en triomferen voor de andere deelnemers. Zij kunnen achteraf nog nagenieten van hun prestatie via de MyPage applicatie. Daar kan je naast de tussentijden en je resultaat ook persoonlijke foto’s en video’s bekijken.

SOS KINDERDORPEN

Dankzij de Antwerp 10 Miles & Marathon beleefden niet alleen duizenden sportievelingen een unieke dag, tijdens het evenement werd ook geld ingezameld voor SOS Kinderdorpen. Langs de startbaan stonden 10 gigantische olievaten waarin de deelnemers een kleine gift konden doen. En zo werd Antwerpen voor een dag ook Muntwerpen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?