3 tips van Europees marathonkampioen om betere loper te worden

Viktor Röthlin is er ondertussen 43 en zette zijn profcarrière enkele jaren geleden stop. Maar de gewezen marathontopper is uiteraard nog altijd goed geplaatst om tips aan andere lopers te geven.

Viktor Röthlin kende zijn grootste successen in het begin van deze eeuw. Zo schreef de Zwitser de marathon van Tokio op zijn naam en veroverde hij in 2010 goud op het EK marathon in Barcelona. Aan Heute.at gaf hij enkele tips aan recreanten om een betere loper te worden. Het is geen rocket science, maar omdat ook de basis vaak vergeten wordt, delen we het graag met jullie.

1. Begin rustig en zoek geen excuses

“Zeker in het begin vind je veel uitvluchten om niet te lopen. Geef er niet aan toe. Bouw ook rustig op. Als je nog nooit getennist hebt, koop je ’s ochtends toch ook geen racket om ’s middags meteen een toernooi te spelen? Een goede looptechniek en een rustige opbouw zorgen ervoor dat je blessurevrij blijft. Dankzij rustdagen herstelt je lichaam en wordt de kwaliteit van je volgende training beter.” Wat de techniek betreft, geeft Röthlin een interessante tip: “Je armen lopen ook mee en zijn zeer belangrijk. Om die goed te bewegen, kan het helpen om je in te beelden dat je een tennisbal in de plooiing van je arm houdt.” Toch een blessure opgelopen? Hier zijn enkele tips om niet te hervallen.

2. Probeer te babbelen

Veel coaches geven beginnende lopers het nut van de babbeltest mee. Ook Röthlin doet dat: “Kan je tijdens het lopen niet meer comfortabel babbelen, dan ga je als beginner te snel. Het begin is niet gemakkelijk. Het zijn ministapjes op weg naar een groter doel.”

3. Kies de juiste schoenen

“Daarvoor doe het best een beroep op iemand die er verstand van heeft. Laat je voeten analyseren, zo vind je de juiste schoenen.” Ter info: in veel loopspeciaalzaken kan je zo’n analyse laten doen. Daar geven ze je ook graag advies over welke schoen het best bij jou past. Heb je al loopschoenen, maar zijn die versleten? Neem dat paar dan zeker mee. Op basis van het slijtagepatroon kunnen specialisten zien welk type schoen je nodig hebt. Röthlin geeft trouwens nog een tip: “Kies ook echte loopsokken. Die voorkomen veel ongemakken. Ga niet lopen met sokken die je ook overdag draagt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?