3 redenen waarom je brein het goed vindt dat je loopt

Vorige week las je op running.be nog dat lopen je kan helpen in de liefde (zie onderaan). Vandaag zetten we enkele redenen op een rij waarom onze favoriete sport ook ons brein beter maakt.

Over de voordelen die je brein ondervindt dankzij het lopen, zijn al tal van studies geweest. Over het algemeen kunnen lopers beter informatie verwerken, werkt hun geheugen beter en nemen ze makkelijker beslissingen. Maar er zijn ook onderstaande voordelen…

1. Je lost sneller problemen op

Lopers die doelen vooropstellen en behalen (en dat doen we allemaal, toch?), krijgen meer zelfvertrouwen. Studies wezen uit dat we daardoor beter problemen kunnen oplossen.  

2. Je maakt meer hersencellen aan

Tijdens het lopen krijgt je brein onder meer extra zuurstof en dat zorgt voor een betere concentratie en energieboost. Het is dus eigenlijk energie investeren om er nadien een veelvoud van terug te krijgen. Lopers maken ook meer hersencellen aan, dat bleek uit een Brits-Amerikaans onderzoek, waarbij onder meer de universiteit van Cambridge betrokken was. Zij verdeelden muizen in twee groepen: de ene had een looprad ter beschikking, de andere niet. Bleek dat degenen die liepen liefst 6000 cellen meer aanmaakten dan hun collega’s.

3. Je brein wordt ‘proper’

Tijdens het lopen komen endorfines vrij: het gelukshormoon dat ook verantwoordelijk is voor de runner’s high. Tijdens het lopen verdwijnen spanningen, stress en frustraties en wordt je brein dus ‘proper’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?