3 onmisbare tips voor zomerse trainingen

De zomer brengt, naast aangenaam terrasjesweer, ook de nodige uitdagingen met zich mee voor je looptochtjes. Hoe kan je verantwoord trainen bij erg warm weer? En op wat moet je letten? Energy Lab-coach Thijs Dekiere deelt zijn tips in het julinummer van RunningBE magazine. Hieronder belichten we er alvast drie!

1. Luister naar je lichaam

“Tijdens het lopen moet je sowieso altijd luisteren naar je lichaam en zeker als je (zware) inspanningen levert bij warm weer. Zelfs als je goed voorbereid bent, mag je je lichaam niet te zwaar belasten. Hou er rekening mee dat je hartslag bij warm en vochtig weer een stuk hoger zal liggen dan normaal. Je lichaam moet echt moeite doen om de overtollige warmte kwijt te kunnen. Als je voelt dat het niet meer gaat, kan je het best vertragen, stappen of zelfs stoppen. Dat is niks om je voor te schamen. Het is beter om rustig verder te lopen dan jezelf volledig kapot te lopen. Let op de signalen van je lichaam: duizeligheid en misselijkheid kunnen wijzen op een zonnesteek of hitteslag. Negeer dit zeker niet. Een hitteslag kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen.”

2. Draag gepaste kledij

“Bij hoge temperaturen is het erg verleidelijk om je schaars en licht te kleden. Maar let op: je verbrandt sneller als je je huid niet voldoende beschermt, want je huid neemt meer warmte op door het grotere contactoppervlak met de zon. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur en moet je lichaam harder werken om af te koelen. Kies voor dunne, luchtige kledij waarin je lichaam makkelijk warmte en zweet kan afvoeren. Vermijd zeker stoffen als katoen: het ademt niet, houdt vocht vast en maakt je kletsnat en plakkerig. Draag ook lichte kleuren in plaats van zwart om zo weinig mogelijk extra warmte te absorberen. En vergeet zeker niet om zonnecrème te smeren!”

3. Eet voldoende koolhydraten

“Voor je gaat lopen in de warmte, raad ik aan om een koolhydraatrijke maaltijd te eten. Kies voor havermout, pasta, rijst, couscous, quinoa, … Witte boterhammen zijn lichter verteerbaar dan volkoren brood, dus aan te raden net voor een inspanning. Voor het lopen kan je nog een snack eten, zoals een banaan. Bij warm weer gaat je koolhydraatverbranding immers de hoogte in. Hoe warmer het buiten is, hoe meer je je spierglycogeen aanspreekt en hoe meer koolhydraten je dus nodig hebt. Als je langer dan 75 minuten loopt, heb je extra snelle suikers nodig. Die haal je uit dorstlessers of voeding zoals een sportgelletje, een banaan, winegums of gedroogd fruit. Kies voor iets dat je makkelijk kan opeten en waarop je niet te veel hoeft te kauwen.”

Alle tips om je trainingen deze zomer verstandig aan te pakken, lees je nu in het julinummer van RunningBE magazine (verkrijgbaar in de winkel of hier online). Je kan het artikel ook digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?