3 oefeningen die je een mentale boost geven bij het lopen

Mentale oefeningen helpen je om sterker in je schoenen te staan tijdens het lopen, waardoor je prestaties erop vooruitgaan.

Veel topsporters en sportclubs werken vandaag samen met mental coaches, die hen helpen het maximum uit hun prestaties te halen. Ook amateursporters zijn steeds meer op zoek naar manieren om beter te sporten, naast een goeie conditie. Op mentaal vlak valt er bijvoorbeeld nog heel wat te “ontginnen”.

De laatste jaren is de interesse in mentale training toegenomen. Het is niet meer zo’n taboe als vroeger en het wordt steeds meer als normaal beschouwd, net als alle andere vormen van persoonlijke coaching. Eerder berichtten we al dat mental coaching geschikt is voor sporters van alle leeftijden en niveaus, die graag meer willen halen uit hun sportieve prestaties. Veel lopers, bijvoorbeeld, volgen een uitgekiend trainingsschema en zijn nauwgezet bezig met voeding, materiaal en kledij. Dat is allemaal goed natuurlijk, maar je mag het mentale aspect zeker niet verwaarlozen.

Hoe meer je jezelf uitdaagt en je grenzen opzoekt, hoe sterker je mentaal moet staan. Daarom geven we hieronder 3 eenvoudige oefeningen die je een mental boost van jewelste geven:

1. Deel je training of wedstrijd op
Een halve marathon is niet 21 km maar 3 x 7 km, en een hele is 5 x 8 km of 4 x 10 km. Zo focus je niet de hele tijd op de lange afstand die je voor de boeg hebt en die je “moet” lopen.

2. Schrijf een loopmantra op je hand, op je arm of op een gelletje
Iets à la “Yes, you can!”, “Niet opgeven” of “Denk aan die lekkere warme chocomelk na het lopen”. Even naar deze boodschap kijken als het wat minder gaat kan wonderen doen voor je motivatie!

3. Adem in een vierkant
Zoek een vierkant, eender waar. Schakel alle storende gedachten uit en focus op je ademhaling. Volg de zijden van het vierkant met je ogen en adem één zijde in, hou één zijde vast, adem de andere zijde uit, dan weer vasthouden, enz. Je wordt hier rustig van, het werkt ontspannend. Je kan dit overal doen, want je vindt altijd wel ergens een vierkante vorm. Ideaal voor in het startvak!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?