3 essentiële oefeningen voor marathonlopers

In de voorbereiding op je marathon is het belangrijk dat je meer doet dan alleen maar kilometers maken. Als je wilt dat je sessies lang, snel en blessurevrij zijn, is het essentieel om aandacht te besteden aan spierversterkende oefeningen. Zo maak je je lichaam sterker tegen de externe repetitieve belasting van het lopen. De kinesisten van LIFT geven samen met olympisch marathonloper Michael Somers daarom drie essentiële oefeningen mee.

Er bestaan talloze oefeningen om kracht op te bouwen, maar deze drie essentiële ketenoefeningen dienen als een ideaal uitgangspunt om op te nemen in je trainingsroutine. Deze oefeningen simuleren de bewegingen van de loopcyclus met als voornaamste doel je loopprestaties te verbeteren en het blessurerisico te minimaliseren.

Waarom hebben we specifiek voor deze oefeningen gekozen?
  • Rechtstaande uitvoering: net zoals je tijdens het lopen rechtop staat, worden deze oefeningen ook staand uitgevoerd. Dit helpt je om de juiste bewegingspatronen te versterken.
  • Eenbenige oefeningen: tijdens het lopen wissel je constant af tussen je linker- en rechterbeen. Door eenbenige oefeningen uit te voeren, bootst dit de natuurlijke beweging van het lopen na en helpt het om eventuele onevenwichtigheden in kracht of stabiliteit aan te pakken.
  • Specifieke spieren en gewrichten: deze oefeningen zijn specifiek ontworpen om de relevante hoeken en gewrichten aan te spreken die je tijdens het lopen gebruikt. Door deze gebieden te versterken, optimaliseer je je loopprestaties op een efficiënte manier.

In het nieuwste RunningBE-magazine legt Michael je de oefeningen stapgewijs uit (+je kan er ook een uitgebreid marathonschema terugvinden). Haal het magazine snel in huis of bestel het online via onze webshop.

 

 

Michael Somers is niet alleen professioneel loper, maar ook kinesitherapeut en loopcoach. Dit jaar zal hij deelnemen aan de marathon van de Olympische Spelen in Parijs. Weetje: Michael neemt deze oefeningen zelf ook op in zijn trainingsschema!

Meer oefeningen ontvangen om je loopefficiëntie te verhogen en het blessurerisico te verkleinen? Abonneer je dan op LIFT your Run. Voor de snelle beslissers: je krijgt nu 40% korting!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?