3 effectieve trainingen voor gewichtsverlies

Welk trainingstype is (niet) interessant om die overtollige kilo's sneller kwijt te geraken?
DE BEGINNENDE LOPER

Beginnende lopers vinden het vaak moeilijk om het juiste tempo te vinden, raken sneller hun motivatie kwijt en gooien bijgevolg vaak de handdoek in de ring. Het lichaam heeft zich nog niet kunnen aanpassen aan een nieuwe loopgewoonte.

                  Wat je moet doen: 

Probeer een start 2 Run-programma, waarbij je lopen afwisselt met wandelen in de beginfases van je training. Op die manier verhoog je de totale tijdsduur dat je in beweging bent, verbrand je meer kilocalorieën en geniet je van de vele algemene gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging, zonder daarbij het risico op overbelastingskwetsuren te verhogen.

                Wat je beter niet doet: 

Laat de sprintjes achterwege. Te snel te veel willen doen, met het idee om zo meer kilocalorieën te verbranden en/of sneller progressie te boeken, is geen goed idee. Door te intensief te trainen voordat je er klaar voor bent, ervaar je niet enkel meer spierpijn, maar verhoog je ook het blessurerisico. En die weken van verplichte rust om te herstellen, dragen uiteraard niet bij aan dat beoogde gewichtsverlies.

DE GEVORDERDE LOPER

Zodra je een loopgewoonte gecreëerd hebt, kan je intervallen aan je loopsessie toevoegen.

                Wat je moet doen: 

Probeer HIIT: onderzoek toont aan dat een High-Intensity Interval Training (een trainingssessie aan hogere intensiteit) vetverlies tot 28% kan stimuleren en je bloedsuikerspiegel helpt reguleren. Vervang je standaard duurloopje eens met een intervalsessie: een fartlek, sprintjes van 2 minuten met actieve rust, versnellingen, …

                Wat je beter niet doet: 

Een training van 45 minuten dat noch makkelijk noch moeilijk aanvoelt en waarbij je in feite schommelt tussen je inspanningsniveaus. Deze training is minder interessant dan intervalsessies om je metabolisme en vetverbranding te stimuleren.

DE ERVAREN LOPER

               Wat je moet doen: 

Probeer eens nuchter te trainen: een korte, vlotte training voor je ontbijt helpt het lichaam om efficiënter vet te verbranden doorheen de dag. Het reguleert ook je bloedsuikerspiegel en je hongergevoel. Let er wel op om dit slim aan te pakken. 

             Wat je beter niet doet: 

Steeds dezelfde duurloop afwerken. Loop je altijd hetzelfde rondje aan hetzelfde tempo, zonder variatie in je trainingen? Grote kans dat je op den duur een plateau bereikt en geen progressie meer boekt. Zowel op vlak van loopprestaties, als op vlak van gewichtsverlies. Als je enkel LSD-trainingen (Long Slow Distance) afwerkt, past je lichaam zich hieraan aan, daag je je spieren minder uit en verbrand je minder kilocaloriën voor dezelfde hoeveelheid werk.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?