3 dingen om je deze winter op te focussen als loper

Verbeter je sportprestatie doorheen het jaar door op deze drie vaardigheden aan te scherpen.

De koudere en donkere dagen van het winterseizoen kunnen een uitdaging zijn voor lopers. Door je deze winter te focussen op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, zoals het leren lopen op gevoel in plaats van op tempo, het navigeren op oneffen ondergronden en het optimaliseren van je recuperatie, kan je het aantrekkelijker maken om je loopschoenen aan te binden. Door het winterseizoen slim te benaderen, ben je in de lente sterker, veerkrachtiger en klaar om nieuwe doelen te behalen.

  1. Omarm uitdagend terrein

De winter brengt vaak een wijziging van ondergrond met zich mee: van ijzige voetpaden tot besneeuwde trails in hoger geleden gebieden. Door deze diversiteit in ondergrond te omarmen daag je je spieren uit op verschillende, nieuwe manieren en win je aan algemene kracht en behendigheid. Deze vaardigheden komen van pas bij het afdalen van technischere trails in de zomer of bij het behouden van een goede loophouding op de weg wanneer je benen vermoeid geraken.

Het oneven oppervlak bij sneeuw, ijs of modder zet je evenwichtsspieren flink aan het werk, waardoor je balans en coördinatie verbeteren. Door zwaar terrein navigeren vermindert ook het risico op herhaaldelijke overbelastingsblessures door de impact te verdelen over verschillenden spiergroepen.

  1. Maak van je herstel een prioriteit

In de winter maal je mogelijks minder kilometers doordat je je momenteel focust op je basis. Hierdoor komt er tijd vrij om extra aandacht te besteden aan herstelmethodes. Recuperatie omvat meer dan gewoonweg rusten en de winter is het ideale moment om je te focussen op nieuwe herstelgerelateerde vaardigheden of om je nog meer te verdiepen in de tools die je al kende. Probeer nieuwe foamrollingstechnieken uit, doe eens aan restorative yoga of neem tijd voor een rustige coolingdown: bouw verder op eender wat voor jou werkt.

  1. Leer lopen op je gevoel

Lopen in de koude of het donker betekent vaak tragere looptijden. Als je gewoon bent om te lopen op tempo en fanatiek bezig bent met data, kan je weleens teleurgesteld thuis komen van je loopsessie. Leren lopen op gevoel is in deze periode een interessante vaardigheid om je eigen te maken: je voelt je comfortabeler op de trails bij het bergop lopen of kan je beter aanpassen aan warmere weersomstandgheden eens het goede weer er aankomt. Het probleem met trainen op tempo is dat het door veel factoren beïnvloed kan worden. Je rustige tempo kan bijvoorbeeld ‘intensief’ aanvoelen bij wind, warmte, sneeuw of ijs na een slapeloze nacht. Wanneer je de cijfertjes even loslaat en luistert naar je lichaam, ben je in staat beter te presteren. Je loopt steeds aan jouw optimale inspannningsniveau op een bepaald moment, wat je helpt om beter te trainen, efficiënter te herstellen en sneller progressie te boeken. Focus op trainingen waarbij de focus ligt op de ‘rate of perceived exertion’ ofwel de waargenomen inspanning en focus op hoe je lichaam voelt bij een snel, gemiddeld en traag tempo. Het kan even wat aanpassingstijd vragen, maar je plukt er het hele jaar door de vruchten van.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?