250 Europese wetenschappers willen Nutri-Score verplichten in EU

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Daar hoort ook gezonde voeding bij. Sinds een tweetal jaar helpt de Nutri-Score Belgische consumenten om gezond te kiezen. Het systeem is vooralsnog vrijblijvend, maar daar komt binnenkort misschien verandering in.

De Nutri-Score is een Franse uitvinding, die in augustus 2018 ook in België ingang vond. Het voedingslabel bestaat uit een kleur en een letter. Die combinatie geeft aan welke voedingsmiddelen binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. Dit gaat van de gezonde groene A tot de heel ongezonde rode E. Visueel heel erg duidelijk voor de consument.

“Het is het eerste label waarvoor is aangetoond dat het consumenten helpt om gezondere voeding te kopen. Ook wij hebben onder meer daarom een voorkeur voor dit voedingslabel”, aldus het Vlaams Instituut Gezond Leven. Maar de zwakte van het systeem is dat het vrijblijvend is. Producenten zijn niet verplicht het label te hanteren.

“Het blijft wachten op een rapport van de Europese Commissie over de Nutri-Score en voedingslabels in het algemeen. Het zou goed zijn mocht de Europese Commissie één voedingslabel voorstellen dat in de hele Europese Unie van toepassing zou zijn, al lijkt dat voorlopig nog toekomstmuziek”, staat te lezen op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

FOODWATCH VERSUS VOEDSELINDUSTRIE

Maar er komt mogelijk schot in de zaak. Meer dan 250 Europese wetenschappers en medische instanties hebben de Europese Commissie dinsdag opgeroepen om de Nutri-Score verplicht te maken in de EU. “Deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid waarschuwen tegen lobbypogingen van de voedselindustrie en een aantal EU-lidstaten om de verplichte etikettering van een nieuw voedselkeuzelogo op Europees niveau te verhinderen”, meldt de internationale voedselwaakhond Foodwatch.

“De Nutri-Score ligt onder vuur. Fabrikanten van ongezonde voedingsmiddelen proberen uit alle macht het consumentvriendelijke voedselkeuzelogo te verhinderen. De Europese Commissie moet bewijzen dat ze de strijd tegen ongezonde voeding ernstig neemt en de Nutri-Score in heel Europa verplicht stellen”, klinkt het stellig bij Foodwatch.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?