221,1 km in 24u

Pat Leysen werd afgelopen weekend in Nijvel voor de tweede keer Belgisch kampioen 24 uur. Opmerkelijk: de Kempenaar, die 221,1 km ver geraakte, traint vijf dagen op de zeven op de loopband.

De 55-jarige Leysen begon met ultralopen nadat hij na 100 marathons zo’n beetje uitgekeken was op die afstand. De Hoogstratenaar traint zo’n 150 km per week. “Ik train zowat alle dagen en loop vijf van de zeven dagen op de loopband: om tijd te besparen, want het moet allemaal combineerbaar blijven met het gezinsleven. Nog een voordeel is dat je niet altijd weg bent van huis en tv-programma’s kunt kijken”, zegt Leysen in Het Laatste Nieuws.

De ultraloper benadrukt het mentale aspect van deze loopdiscipline. “Je gaat onderweg verschillende keren dood, maar je moet blijven doorbijten. Je loopt half fysiek en half mentaal: half met je kopje en half met de voeten.”

Leysen moest onlangs nog opgeven in de Spartathlon. “Tijdens de race had ik het gevoel dat ik het fysiek wel aankon, maar dat ik mentaal niet sterk genoeg stond. Daarom kwam ik op het BK aan de start met extra revanchegevoelens. De laatste twee jaar heb ik veel miserie gehad door een hele reeks blessures.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?