20 tips voor de 20 km

Nu zaterdag om 9u gaan de inschrijvingen van de 20 km door Brussel open. Running.be deed een beroep op haar eigen wedstrijdervaring en die van coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab, en zette alvast 20 tips voor de 20 km op een rijtje!

1. Wees zeker van je plaats
De inschrijvingen starten op 21 maart om 9 uur ’s morgens. Zorg ervoor dat je op tijd bent, want de vorige edities waren steevast op voorhand uitverkocht. Je kunt je inschrijven via de website of een van de 40.000 startnummers proberen te bemachtigen in de kantoren van organisator S.I. Brussels Promotion vzw, in de Kapellestraat in Brussel.

2. Train hard
Paul Van den Bosch raadt deelnemers aan om de zachte ondergrond op training af en toe achterwege te laten. “Zachte ondergrond blijft een must. Harde ondergrond verhoogt de kans op letsels. Toch moet er in de voorbereiding ook voldoende aandacht gaan naar lopen op harde ondergrond. Tijdens de laatste zes weken mag je toch 30% van de trainingen op harde ondergrond uitvoeren. Doe ook je langste duurloop het liefst op verhard terrein.”

3. Start met een gerust hart
Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen heel veilig. Maar sommige personen hebben een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging misschien is aangewezen. Daarom raadt ook de organisatie van de 20 km deelnemers aan zich vooraf te onderwerpen aan een medisch onderzoek. Je kunt voor zo’n sportmedische keuring langsgaan bij Energy Lab.

4. Goed geschoeid is half gewonnen
Paul Van Den Bosch: “De 20 km door Brussel begin je beter niet met nieuwe loopschoenen. Je schoenen moeten ingelopen zijn. Start ook niet met een lichte wedstrijdschoen. Dat soort schoenen is voor de topatleten die vooraan lopen. Brussel vraagt om een stevige schoen met veel demping.”

5. Blijf hangen
De wedstrijd start om 10u ’s morgens. Met wat geluk ben je ’s middags aangekomen. Blijf vooral hangen in Brussel. De terrasjes rond het Jubelpark lonken en de musea, zoals Autoworld, het Legermuseum of het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis liggen op wandelafstand. Meer nog: sommige hotels bieden speciale deals met een late check out en douchemogelijkheid na de wedstrijd. Maak er dus gerust een weekendje Brussel van, zo geniet je partner mee van je hobby!

Lees de 15 andere tips in het extra dikke maartnummer van running.be magazine, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?