2.700 lopers openen DVV Running Tour in Dendermonde

De DVV Running Tour is op gang geschoten met HEMACO Dwars door Dendermonde. Een recordaantal van 2.700 lopers zakte af naar de Ros Beiaard-stad. Thomas De Bock won de hoofdwedstrijd over 10 km.

Ook in Dendermonde werd een beklijvende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het dodelijke busongeval in Zwitserland. Daarna schoot geboren Dendermondenaar Jan Van Den Broeck, die exact een week geleden nog knap 5de werd op de 800m op het WK indoor, samen met burgemeester Piet Buysse de HEMACO Dwars door Dendermonde 10 km op gang. 

1.700 deelnemers waagden zich aan deze populaire afstand over het vernieuwde parcours door het oude stadsgedeelte en de mooie natuur rond Dendermonde. Al van bij de start kregen we een omvangrijke groep aan de kop van de wedstrijd. Van de acht leiders schoten er na twee kilometer nog slechts drie over: Thomas De Bock, Cedric Van de Putte en Abdeljebbar Sihammane.

Toen Thomas De Bock halfweg koers nog eens versnelde, moesten zijn medevluchters passen. De 21-jarige uit Oosterzele finishte solo op de Grote Markt in 30:47. Van de Putte werd tweede op een halve minuut en Sihammane vervolledigde het podium.

“Na mijn tweede plaats vorig jaar wist ik dat ik hier kon wonnen”, aldus De Bock. “Toch was het even slikken toen ik al die grote namen op de startlijst zag staan. Toen we nog met z’n drieën overschoten, was ik op mijn hoede voor Abdeljebbar, maar toen ik zag dat hij moeite moest doen om aan te klampen heb ik met succes een beslissende demarrage geplaatst. Ik wist dat de conditie goed was, maar toch heb ik mezelf verbaasd vandaag. Na het BK veldlopen van vorige week heb ik immers gewoon stevig doorgetraind.”

Bij de dames kleurde de Portugese Ana Filipa Pais Alve Santos aanvankelijk de wedstrijd, kort gevolgd door Gwendolyn De Deyne en Els Talloen. In de tweede wedstrijdhelft ging De Deyne er echter op en over. Na haar tweede plaats van vorig jaar, mocht de Aalterse nu op het hoogste schavotje plaatsnemen. Ze finishte in 37:09. Pais Alve Santos werd tweede dame op een halve minuut en Els Talloen finishte net als vorig jaar als derde op goed anderhalve minuut van de winnares.

De Deyne kon haar geluk niet op na afloop en zelfs een licht regenbuitje kon de pret niet bederven. “De eerste kilometers verliepen bijzonder snel. Ik kende de Portugese niet en wist dus niet goed wat ik van haar mocht verwachten. Maar gelukkig kon ik net voorbij de helft bij haar komen en 200 meter verder heb ik haar alweer achtergelaten. Deze prestatie doet echt deugd.”

VAN DEN BROECK LOOPT OOK ZELF … EN WINT

Zowel de beginnende als meer gevorderde lopers kwamen aan hun trekken op de HEMACO Dwars door Dendermonde 2,5 en 5 km. Dendermonde was dan ook niet voor niets de eerste officiële Start to Run happening van het jaar.

Jan Van Den Broeck gaf niet alleen het startschot voor de hoofdwedstrijd, hij liep zelf ook mee op de wedstrijd over 5 km, die hij net als vorig jaar vlotjes won. “Het is altijd leuk om in mijn geboortestad mee te doen”, aldus Van Den Broeck, die de hele wedstrijd liep met een smile van oor tot oor. “Ik had hier al heel wat supporters en dat is er na vorige week natuurlijk niet minder op geworden. Dankzij al die aanmoedigingen kon ik toch wat meer, al was dat vandaag misschien niet echt nodig. Ik ben in ieder geval blij dat ik hier gewonnen heb, want deze week heb ik misschien wel meer gefeest dan getraind.”

Bij de dames zegevierde Femke Speelman-Rooms net als vorig jaar op de 5 km. De wedstrijd over 2,5 km werd gewonnen door Dieter Roeland en Kiana De Kinder. Ook de allerkleinsten kwamen aan hun trekken op de Chiquita Kids Run.

Podia HEMACO Dwars door Dendermonde
HEMACO Dwars door Dendermonde 10 km:
Mannen
:
1. Thomas De Bock – 30:47
2. Cedric Van de Putte – 31:07
3. Abdeljebbar Sihammane – 31:23
Vrouwen:
1. Gwendolyn De Deyne – 37:09
2. Ana Filipa Pais Alve Santos – 37:43
3.  Els Tallloen – 38:55

HEMACO Dwars door Dendermonde 5 km:
Mannen
:
1. Jan Van Den Broeck – 16:11
2. Matthias De Beule – 16:53
3. Koen Van Hecke – 17:31
Vrouwen:
1. Femke Speelman-Rooms – 19:58
2. Laurien Bellemans – 21:29
3. Nisha De Bleser – 22:03

HEMACO Dwars door Dendermonde 2,5 km:
Mannen
:
1. Dieter Roeland – 07:53
2. Sam Opsommer – 08:19
Vrouwen:
1. Kiana De Kinder – 09:27
2. Hanne Willems – 10:41

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?