2.400 lopers openen Running Tour in Dendermonde

HEMACO Dwars door Dendermonde lokte als opener van de Carrefour Running Tour 2.400 lopers naar de Ros Beiaardstad, goed voor een record! Kjell De Hondt won net als vorig jaar de hoofdwedstrijd over 10 km.

Ruim 2000 lopers doorkruisten de straten van Dendermonde.
Bijna 1.500 lopers werden onder een stralende lentezon door burgemeester Piet Buysse op gang geschoten voor de HEMACO Dwars door Dendermonde 10 km. Zij moesten eerst een kleine ronde van 2,5 km door het centrum afleggen met passages langs de nieuwe bibliotheek, de sfeervolle Grote Markt, de Vlasmarkt en de Dijkstraat. Vervolgens stond een groene lus van 7,5 km langs de Oude en de Nieuwe Dender te wachten.

Titelverdediger Kjell De Hondt liet er vanaf het begin geen twijfel over bestaan dat hij voor niets minder dan de zege opnieuw naar Dendermonde was afgezakt. Hij nam meteen enkele meters voorsprong op het pak en bij de tweede passage op de Grote Markt had hij al een kloof van een halve minuut geslagen op Jonas Roels, Koen Wilssens en Thomas De Bock. Kort daarachter volgde Kris Moernaut.

De Hondt wist zich dus al snel zegezeker en bouwde zijn voorsprong zonder al teveel moeite gestaag uit. Hij kwam na een onemanshow als eerste over de finish in 29:30. Achter hem was de strijd om de overige podiumplaatsen een stuk spannender. Thomas De Bock liep naar de tweede plaats op 1:23 van de winnaar, op 11 seconden gevolgd door Koen Wilssens. Jonas Roels viel 14 seconden daarna net naast het podium. Kris Moernaut (32:13) vervolledigde de top vijf.

“Al bij al een makkelijke zege”, lachte een opmerkelijk frisse De Hondt na de wedstrijd. “Ik heb in het begin even doorgetrokken en zag dat ik meteen een gat had geslagen. Ik heb mijn tempo dan vrij soepel kunnen aanhouden en ik was dan ook verrast dat ik in zo’n snelle tijd finishte. Een bewijs dat het met de conditie wel snor zit. Ik richt me nu volledig op het zomerseizoen, met een reeks stratenlopen en het BK 10.000 meter als hoofddoel. En volgend jaar kom ik hier zeker terug voor drie op drie.”

Bij de vrouwen vochten Tine Diels en titelverdedigster Gwendolyn De Deyne een nek-aan-nekrace uit tot bijna op de meet. Diels haalde het in 37:15, met 5 seconden voorsprong op De Deyne. Els Talloen mocht als derde mee op het podium.

Een opgemerkte groep deelnemers op de 10 km was de delegatie expeditieleden van het astma-project Aconcagua 2010, onder wie ook Vlaams minister-president Kris Peeters. Na 15 maanden intensief trainen beklommen zij eind vorig jaar de Aconcagua. Door de slechte weersomstandigheden bereikten ze toen de top net niet, maar dat deed niets af aan hun prestatie. In Dendermonde lieten ze andermaal zien dat ook astma-patiënten tot grootse prestaties in staat zijn.

EERSTE START TO RUN HAPPENING

Zowel de beginnende als meer gevorderde lopers kwamen aan hun trekken op de HEMACO Dwars door Dendermonde 2,5 en 5 km. Dendermonde was dan ook niet voor niets de eerste officiële Start to Run happening van het jaar. Dat werd nog eens onderstreept door de Start to Run-infosessie die in de voormiddag aan alle Vlaamse jogbegeleiders gegeven werd. 
 
Op de 5 km ging de zege naar Jan Van Den Broeck, die deze stratenloop meepikte als training in voorbereiding op zijn zomerseizoen. Het podium werd vervolledigd door Gieljan Baete en Matthias De Beule. Bij de vrouwen was Femke Speelman-Rooms de snelste voor Nisha De Bleser en Lies Vercauter.

Duatleet Jente Samson zegevierde op de kortste afstand. Frederic Schockaert werd net als vorig jaar tweede, Jeremie Dumont derde. Bij de vrouwen won Hannelore De Lathouwer net als vorig jaar de wedstrijd over 2,5 km. Zij bleef Nele Keppens en Soukaïna Bouanati voor.

Ook de allerkleinsten mochten hun loopschoentjes aanbinden in de Ros Beiaardstad. Zij hadden kort na de middag deze tweede editie van HEMACO Dwars door Dendermonde immers op gang getrapt op de Chiquita Kids Run.
 
LOOPFEEST IN HEMACO

Wie daarna nog energie overhad, kon zijn hartje ophalen in het Kids Village op de speelplaats van het Heilige Maagdcollege, dat net zoals vorig jaar de centrale locatie van het loopfeest was. Niet alleen werd de start van de wedstrijden voor de school gegeven, alle deelnemers konden er na hun sportieve prestaties ook terecht voor een deugddoende kneedsessie van het DVV Massage Team, een optreden, een barbecue, een bar én een gratis verkwikkende zwembeurt. 

Na twee edities is HEMACO Dwars door Dendermonde al uitgegroeid tot een klassieker in de streek, waarop zowel topsporters als recreatievelingen, jong en oud aan hun trekken komen. Afspraak op de volgende manche van de Carrefour Running Tour en wat voor één: de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon op 17 april!

Bekijk later de fotospecial en de reportage op ASICS Runners TV.

Uitslagen top-3
HEMACO Dwars door Dendermonde 10 km:
Mannen
:
1. Kjell De Hondt 29:30
2. Thomas De Bock 30:53
3. Koen Wilssens 31:03
Vrouwen:
1. Tine Diels 37:15
2. Gwendolyn De Deyne 37:20
3. Els Talloen

HEMACO Dwars door Dendermonde 5 km:
Mannen
:
1. Jan Van Den Broeck 15:43
2. Gieljan Baete 16:09
3. Matthias De Beule 16:42
Vrouwen:
1. Femke Speelman-Rooms 20:34
2. Nisha De Bleser 21:25
3. Lies Vercauter 21:27

HEMACO Dwars door Dendermonde 2,5 km:
Mannen
:
1. Jente Samson 08:01
2. Frederic Schockaert 08:09
3. Jeremie Dumont 08:33
Vrouwen:
1. Hannelore De Lathouwer 09:13
2. Nele Keppens 10:00
3. Soukaïna Bouanati 10:09

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?