2.200 Belgen bestormen de Tourmalet

Dit weekend proberen 2.200 Belgen de top van de Tourmalet te bereiken. De meesten van hen doen dat met de fiets, maar er zijn ook 120 lopers van de partij op Climbing for Life.

Na drie Climbing for Life-edities is de Col du Galibier in de Alpen, ingeruild voor de Col du Tourmalet in de Pyreneeën. Het opzet van deze vierde editie van Climbing for Life is quasi identiek aan de voorbije drie jaar. Mensen doen sporten en bewegen, zichzelf overtreffen of een persoonlijk doel bereiken, dat staat voorop. Maar evenzeer de astma- & mucoproblematiek onder de aandacht brengen.

Climbing for Life zamelt niet alleen geld in voor tal van projecten rond astma en mucoviscidose, het brengt de aandoeningen ook heel expliciet onder de aandacht. Onder begeleiding van Energy Lab en prof. Dr. Lieven Dupont (KUL) zijn 20 deelnemers met astma of muco een half jaar lang intensief begeleid en voorbereid op deze sportieve uitdaging.

Voor de tweede maal op rij zijn er 120 lopers ingeschreven die de 19km van de Col du Tourmalet zullen bedwingen. Als voorbereiding kunnen ze vrijdag al een trail run over 16km lopen in Argelès-Gazost, naar de Pic du Pibeste.

De fietsers kunnen zich vrijdag dan weer opwarmen met een toertocht over de Col de Spandelles, Col du Soulor, Col d’Aubisque en de Hautacam, waarop gele trui Vincenzo Nibali tijdens de voorbije Tour zegevierde.

Enkele bekende sportievelingen gaan ook de uitdaging aan, met Lucien Van Impe, peter van het project, op kop. “Climbing for Life is een echte traditie geworden. Een evenement waar duizenden landgenoten maanden lang naar uitkijken én naartoe werken. Golazo levert schitterend organisatorisch werk, waardoor bijna 2.200 landgenoten in de best mogelijke omstandigheden al fietsend of lopend de legendarische Tourmalet zullen kunnen beklimmen. Eén van mijn favoriete cols trouwens. Dit is een prachtig sportevenement, maar daarbij mogen we het goede doel niet uit het oog verliezen. Sensibiliseren rond chronische longaandoeningen, daar gaat het echt om. Allemaal samen moeten we blijven vechten om die vreselijke ziektes de wereld uit te helpen.”

Roger De Vlaeminck, Ruben Van Gucht en Mark Van Lombeek zijn enkele andere bekende namen op de Tourmalet. Het sportieve feest wordt op zaterdag afgesloten met een pasta party en spetterende fuif.

Zaterdagochtend zendt Studio Brussel live uit vanuit Luz-Saint-Sauveur. Via de website en Facebook-pagina van Climbing for Life kan je de hele zaterdag en zondag alles volgen en ook de uitslagen terugvinden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?