1650 loopteams voor recordeditie van Acerta Brussels Ekiden

Team De Blompot heeft in het Koning Boudewijnstadion de twaalfde editie van de Acerta Brussel Ekiden gewonnen. Met 1650 teams, goed voor in totaal 9900 lopers, was dit de grootste aflossingsmarathon ter wereld. Er werd ook 18.000 euro ingezameld voor SOS Kinderdorpen.

Om klokslag één uur gaf Kevin Borlee onder een grijze hemel het startschot voor de twaalfde Acerta Brussels Ekiden. De zes leden van elk team moesten achtereenvolgens 5 km, 10 km, 5 km, 10 km, 5 km en nog eens 7,195 km afleggen om de marathonafstand te vervolledigen. De aflossingsmarathon telde dit jaar 1650 deelnemende teams, goed voor een totaal van 9900 lopers. Met de 300 jonge deelnemers van de Chiquita Kids Run werd voor het eerst de kaap van 10.000 lopers overschreden.

Team Den Blompot vs de rest

Het was Belgisch kampioen veldlopen Isaac Kimeli van team Den Blompot die na de vijf kilometer als eerste het stadion binnen kwam en de tasuki -het aflossingslint – doorgaf aan Thomas De Bock. Team Den Blompot is een gelegenheidsteam met vooral alteten van Olympic Running Team uit Halle, gesponsord door een café uit Ninove. Kim Ruell, van de Brusselse altetiekclub Excelsior, volgde op luttele seconden. Hij gaf door aan Koen Naert, die twee weken geleden nog schitterde op de marathon in Berlijn, met een eindtijd van 2u10’31”. Achter hen volgde het team van Saucony, de winnaars van vorig jaar, met in de rangen ondermeer Nick Van Peborgh en Angelo Van de Casteele.

Bij de tweede wissel waren de rollen omgekeerd. Koen Naert gaf na een straffe tien kilometer als eerste het lint door en lanceerde zo Simon Petitjean voor zijn rondje door het park van Laken. Bij Team Den Blompot vertrok de Marokkaanse Abdellah Dasha als derde loper. Achter hem volgde titelverdediger Saucony op een derde plaats.

In het park van Laken ging het telkens haasje over in de spits van de wedstrijd. Na vijf lopers en 35 kilometer ver in de wedstrijd liep Pierre Denays van team Den Blompot autoritair aan de leiding. Hij gaf de tasuki met bijna een minuut voorsprong door aan slotloper Simon Debognies. Die hield stand en breidde de voorsprong nog uit. De 19-jarige Debognies kwam als eerste over de streep in een tijd van 2u09’43 seconden. Een minuut later finishte Lukas Vanassche voor Saucony als tweede.

Clubklassement

Excelsior, de thuisclub van het Koning Boudewijnstadion, zakte na een goede start weg uit de top drie, maar mag blij zijn met de overwinning in het clubklassement. Slotloper Hernaud Franky: “We hadden een fantastische ploeg. We hebben gestreden voor de overwinning. Dat is niet gelukt. Maar vorig jaar waren we hier zesde, dit jaar vierde en beste van alle atletiekclubs. Daarmee zijn we tevreden.”

In het bedrijvenklassement ging de winst naar ForMyFit, een startup-bedrijfje met personal coaches. Het loopteam van de Belgische spoorwegen werd tweede.

In het gemengde klassement ging de overwinning naar de jongens en meisjes van Olympic Runing Team.

SOS Kinderdorpen

Voor de start van de Ekiden overhandigde de familie Borlee een cheque van 18.000 euro aan SOS Kinderdorpen. De Borlees waren voor het vijfde jaar op rij present op Ekiden. “We lopen altijd de eerste vijf kilometer mee, ” zegt Kevin Borlee. “Misschien moeten we na onze carrière met een familieploeg deelnemen.”

Olivia Borlee liep in een team met andere olympische medaillewinnaressen Tia Hellebaut en Kim Gevaert. Tia Hellebaut: “We lopen voor een dubbel goed doel. We hadden afgesproken actie te doen voor het behoud van het Koning Boudewijnstadion. We lopen dus voor het stadion, in een shirt van SOS Kinderdorpen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?