1600 teams present op Acerta Brussels Ekiden

Team Saucony heeft in het Koning Boudewijnstadion de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. Met 1600 teams, in totaal goed voor 9600 lopers, was deze aflossingsmarathon de grootste ter wereld.

Onder een warme oktoberzon schoot Jonathan Borlee om 13u de elfde Acerta Brussels Ekiden op gang. Met liefst 1.300 teams uit de bedrijfswereld was de Acerta Brussels Ekiden ook nog eens het grootste bedrijvensportevenement in België. BNP Paribas Fortis kwam zelfs met 150 ploegen aan de start en ook titelsponsor Acerta was goed vertegenwoordigd.

Saucony oppermachtig

In de aflossingsmarathon, afkomstig uit Japan, legt een ploeg van zes lopers de marathonafstand van 42,2 kilometer af in rondjes van respectievelijk 5 km, 10 km, 5 km, 10 km, 5 km en nog eens 7,195 km. ‘Eki’ is Japans voor station en ‘den’ betekent wissel. In plaats van een stokje geven de lopers een lint, de tasuki, door.

Na dik 42 kilometer finishte Angelo Van De Casteele als eerste en won team Saucony de Acerta Brussels Ekiden in een tijd van 2u12’03”. Olympic Running team werd knap tweede op dik twee minuten. Runningcenter Dreamteam vervolledigde het podium met een derde plaats op vier minuten van de winnaars.

“Eindelijk,” zegt Van de Casteele. “Deze overwinning doet deugd, na drie derde plaatsen. Ik stel zelf het team samen. Ik zoek de atleten en dit jaar hadden we een topploeg.” De winnende slotloper klonk tevreden. “Het parcours is zwaar. Een van de zwaarste parcours die ik ken voor een stratenloop. Lopen tussen andere lopers van allerlei niveaus is eens iets anders. Als ‘snellere atleten’ dubbelen we veel lopers. Maar iedereen doet zijn best op een dag als vandaag.”

Brusselaars Belgisch Kampioen

Royal Excelsior Sports Club liep een thuiswedstrijd in het Koning Boudewijnstadion en zag haar inspanningen bekroond met een eerste plaats in de interclubcompetitie. Voor atletiekclubs is de Acerta Brussels Ekiden het Belgische Kampioenschap Aflossing. De Brusselaars lieten AV Lokeren achter zich.

CABW doorbreekt Leuvense hegemonie bij de dames

Bij de vrouwen aasde Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) op een tiende overwinning. DCLA won de Acerta Brussels Ekiden al negen keer. Na één ronde leek een tiende overwinning in de maak, maar daar zouden de dames van Cercle d’atléthisme de Brabant-Wallon (CABW) een stokje voor steken. DCLA gaf al eerste het lint door. Maar na 15 kilometer nam CABW over om de leiding niet meer af te geven.

Gemengde teams

Van het begin was duidelijk dat de strijd voor de overwinning bij de gemengde teams zou gaan tussen de Limburgers van Punk Running en Runningcenter Dreamteam uit Leuven. Uiteindelijk kwam Kjell Dehondt als eerste over de streep voor de Leuvenaars na 2u16’11”.

Punk Running strandde op een tweede plaats. Coach Rik Ceulemans is tevreden. “Natuurlijk winnen wij liever. Maar dit is een erg leuke teambuildingactiviteit. Jammer wel dat we niet met de categorie van de atletiekclubs kunnen meedoen. Want Punk Running traint vaker samen dan de gemiddelde club.”

Een ploeg van de NMBS won het bedrijvenklassement in 2u29’41”. De Finance trophee, een klassement voor boekhoudagentschappen en financiële bedrijven ging naar Ernst and Young team. Net al vorig jaar liepen ook de tweelingbroers Kevin en Jonathan Borlée mee ten voordele van SOS Kinderdorpen.