15 typische beginnersfouten van lopers

Hoewel lopen een heel toegankelijke en gemakkelijke sport is, kan er ook aardig wat mislopen. Wij zetten 15 typische beginnersfouten op een rij. Atletiektrainer Peter Kelchtermans geeft tekst en uitleg.

1. Kinderen als minivolwassenen behandelen
Kelchtermans: “Een van de meest zorgwekkende trends in loopland is de manier waarop ouders hun kinderen soms tot het uiterste drijven. Dat is alarmerend! Kinderen zijn geen minivolwassenen. Als ik merk dat een achtjarige aan de start staat van een 12 km-loop, dan zakt mijn broek af. Sommige kinderen zijn zeven dagen op zeven aan het lopen. De kans is groot dat zij de sport later zo beu worden als kouwe pap. Dit is absoluut geen gezonde ingesteldheid. Laat kinderen kind zijn.”

2. Forceren
Kelchtermans: “Een klassieke fout bij beginnende lopers. Velen willen een zo groot mogelijk resultaat met zo weinig mogelijk inspanning. Starters beginnen bijvoorbeeld meteen met pittige intervaltrainingen, terwijl ze er helemaal geen basis voor hebben. Een beginnende loper moet absoluut geduld hebben. Na een week kan je geen marathon lopen. Zo werkt het niet.”

3. Je lichaam negeren
Kelchtermans: “Als je ergens last hebt of het begin van een blessure voelt, luister dan naar je lichaam. Ik hoor al te vaak: het zal wel overgaan. Maar meestal maak je de blessure alleen maar erger en ben je uiteindelijk langer buiten strijd. Het frictiesyndroom (lopersknie, red.) is er een goed voorbeeld van.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?