13,28 km/u is ideale looptempo

Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de optimale hardloopsnelheid voor mannen 13,28 km/u bedraagt. Vrouwen lopen het efficiëntst tegen 10,4 per uur.

7,2 km/u leidt tot het minst effectieve energieverbruik
Bij het onderzoek aan de universiteit van Wisconsin-Madison werd het energieverbruik van zowel mannelijke als vrouwelijke hardlopers gemeten terwijl ze met verschillende snelheden op een loopband liepen. De wetenschappers brachten voor elke proefpersoon steeds de zuurstofinname en de uitstoot van koolzuurgas in kaart, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Livescience.

Op die manier berekenden ze voor zowel mannen als vrouwen de snelheid waarbij in verhouding tot de gelopen afstand de minste energie werd verbruikt. Opvallend was dat een relatief langzaam tempo van 7,2 kilometer per uur leidde tot het minst effectieve energieverbruik. Volgens de onderzoekers is die snelheid onnatuurlijk voor het menselijk lichaam, omdat het precies tussen joggen en hardlopen in zit.

Volgens hoofdonderzoekster Karen Steudel is er maar één optimale snelheid. “Dat tempo brengt je op de zuinigste manier naar de plek waar je heen wilt”, luidt het besluit.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?