110 ‘valsspelers’ op Nederlandse topmarathons

Bij de marathons van Amsterdam en Rotterdam zijn dit jaar 110 deelnemers gediskwalificeerd. Ze hadden een deel van het parcours overgeslagen, maar gingen aan de finish wel doodleuk hun medaille ophalen.

De 110 valsspelers liepen tegen de lamp na een controle van de tussentijden, zo weet de Nederlandse krant Het Algemeen Dagblad. Het gaat om lopers wiens chip niet geregistreerd werd bij bepaalde checkpoints, maar die wel over de meet liepen. Zij hebben dus wel een finishersmedaile gekregen, maar worden uit de uitslag verwijderd en krijgen geen officieel certificaat. De kans dat er sprake is van een kapotte chip is trouwens erg klein, want al deze lopers werden wél geregistreerd bij de finish.

In Amsterdam sloegen 21 deelnemers in totaal 570 km over, in Rotterdam waren 89 lopers goed voor 2.060 afgesneden km. Gemiddeld sloegen de valsspelers in Amsterdam dus 23,1 km over, en in Rotterdam 26,9 km. De grootste sjoemelaar was een deelnemer aan de marathon van Amsterdam wiens chips alléén bij de finish in het Olympisch Stadion werd geregistreerd.

‘GINGEN ZE MET DE METRO?’

Cees Pronk, directeur van de TCS Marathon Amsterdam beaamt dat de vraagtekens bij deze deelnemers erg groot zijn. “Ben je nou je eigen aan het besodemieteren”, vraagt hij zich in Het Algemeen Dagblad af. “Zijn ze koffie gaan drinken, of hebben ze de fiets, trein of metro gepakt?”

Mario Kadiks, directeur van de NN Marathon Rotterdam, is vooral blij dat het aantal valsspelers is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er nog 63 fraudeurs in Amsterdam en 129 Rotterdam. “Mogelijk heeft het effect gehad dat er aandacht voor is en dat wij in staat zijn om mensen uit de uitslag te verwijderen”, besluit Kadiks.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?