105 x runner’s high op de Everest

De Nepalees Sudip Kulung Rai heeft de hoogste marathon ter wereld gewonnen. Hij liep de Tenzing Hillary Everest Marathon uit in 3u45:39. In totaal beleefden 105 lopers hun runner's high.

105 lopers ervaarden een runner’s high op de flanken van de Everest. (foto belga)
De 23-jarige Sudip Kulung Rai was dik vijf minuten sneller dan zijn landgenoot Ram Kumar Rajbhandari. De winnaar van 2008 Deepak Raj Rai vervolledigde het podium in 3u50:51. De Poolse Sylwia Kaskowiee was in 5u34:06 de snelste niet-Nepalese deelnemer, voor de Brit Christopher Suggit en haar landgenoot Tomaz Kulinski.

In totaal kwamen 105 lopers, van wie 40 Nepalezen, aan de start in het Mount Everest Basecamp op 5.365 meter hoogte. Vervolgens ging het over ruw terrein, ijs, sneeuw, morenepaden, hangbruggen en langs kloosters om 42,195 km verder te finishen in Namche Bazar op 3.440m.

De Tenzing Hillary Everest Marathon werd voor het eerst gehouden op 29 mei 2003, precies 50 jaar nadat Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eerste mensen het dak van de wereld bereikten. Sindsdien wordt de marathon elke 29ste mei gehouden, dit jaar was de wedstrijd aan zijn negende editie toe.