100 marathons op 100 dagen: vrouw breekt wereldrecord en zamelt 30.000 euro in

De Britse Kate Jayden verbeterde het vorige werelrecord met zes dagen.

Kate Jayden uit Derbyshire begon haar indrukwekkend loopavontuur op 1 januari en loopt sinds dan elke dag 42,195 km, goed voor een totaal van 4.262,2 kilometer. Het originele plan van de 35-jarige loopster was om 2.650 mijl, ofwel 4.216 km, te lopen: de afstand tussen de steden Aleppo in Syrië en Dover in het Verenigd Koninkrijk om bewustzijn te creëren rond de vluchtelingencrisis en wat vluchtelingen elke dag moeten doorstaan. Toen ze besefte dat die afstand gelijk stond aan het lopen van 100 marathons in 100 dagen ging ze de uitdaging aan.

Met haar loopinitiatief zamelde ze meer dan 30.000 euro in voor organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. “Ik ben overweldigd door de steun die ik heb gekregen”, vertelde ze na haar 100ste marathon die ze zondag voltooide in Brighton. “Ik word erg emotioneel van het waanzinnige bedrag dat ik heb kunnen inzamelen. De gedachte dat ik met mijn actie kon bijdragen aan het goede doel hield me sterk en was de reden dat ik kon blijven gaan. Daar draaide het allemaal om.”

Met haar actie verbeterde ze meteen ook het vorige Guinness World Record van meest opeenvolgende marathons. Ze breekt met haar 101 marathons (ze deed er nog eentje bij voor de eer) het vorige record van de Amerikaanse Alyssa Clarck, die in november vorig jaar 95 marathons op 95 dagen tijd liep.

Terwijl de meeste mensen na dergelijke prestaties een lange rustperiode zouden inlassen, is dat bij Jayden niet aan de orde. Na amper een weekje rust zal ze beginnen trainen voor een deca-triatlon in juli. Op het menu: 38 km zwemmen, 1802 km fietsen en 421 km lopen …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?