100 marathons in 100 dagen … op één been

Niets is onmogelijk, zolang je het maar echt wil. Kijk maar naar Jacky Hunt-Broersma. De Amerikaanse wil dit jaar honderd dagen op een rij een marathon lopen en zo het Guinnes World Record voor vrouwen breken. Opmerkelijk: Broersma verloor één been en loopt met een blade.

Het idee om honderd dagen op rij een marathon te lopen klinkt gek, maar Broersma werd geïnspireerd door een landgenote. Een jaar geleden strandde Alyssa Clark op 95 marathons. De loopster uit Vermont had allicht ook de kaap van de honderd kunnen bereiken, maar moest haar uitdaging stopzetten nadat ze Covid-19 had opgelopen.

“Het heeft me aan het denken gezet”, zegt Broersma tegenover Canadian Running. “Deze uitdaging zou een mooie start van het nieuwe jaar zijn en de perfecte voorbereiding op The Moab 240 (een vijfdaagse ultraloop in Utah over 240 mijl, omgerekend zo’n 386 kilometer) in oktober.

Alsof die uitdaging nog niet zwaar genoeg was, verscheen Broersma – een ervaren ultraloopster – begin januari nog aan de start van een wedstrijd over 100 mijl. Intussen heeft de 46-jarige Amerikaanse met Nederlands klinkende naam haar eerste vijftien marathons tot een goed einde gebracht. Maandag maalde ze de volledige 42,195 kilometer nog af op de loopband. “In mijn hoofd is het allemaal een beetje wazig”, grapte ze op Instagram. “Het is vandaag toch maandag, niet? Nog maar 85 marathons te gaan.”

Verloopt alles goed, dan werkt Broersma op 26 april haar honderdste marathon af en mag ze zich Guinness World Record-houder noemen. Met haar recordpoging hoopt ze ook geld in te zamelen voor Amputee Blade Runners, een organisatie die running blades aankoopt voor lopers met een amputatie. Geen overbodige luxe, aangezien de prijs van zo’n specifieke blade varieert van 10 tot 20.000 dollar (9 tot 18.000 euro) en in de Verenigde Staten die kosten niet altijd gedekt zijn door de ziekteverzekering.

“Nadat bij mij een been werd geamputeerd was het voor mij een van de grootste uitdagingen om mezelf terug te leren aanvaarden”, legt Broersma uit. “Lopen heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Het heeft mij vertrouwen gegeven, over mijn lichaam en over de persoon wie ik ben. Lopen maakt mij sterker. En hoewel ik een lichaamsdeel mis, ben ik dankbaar voor het lichaam dat ik heb. Dat is een gevoel dat ik wil schenken aan al mijn lotgenoten.”

Je kan de recordpoging van Broersma volgen via Instagram of Twitter.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?