1. Maak een ochtendwandeling voor extra motivatie
Door ’s ochtends al een wandeling te maken, verbeter je je circadiaans ritme, dat je slaap-waakcyclus reguleert. Als je van die korte ochtendwandeling een dagelijkse gewoonte kan maken, voel je je energieker doorheen de dag, vermijd je hongeraanvallen én beginnen je stappen al te tellen zodra je je deur uit bent. Dat werkt ongetwijfeld motiverend om je stappendoel die dag te bereiken.
2. Zet een alarm om te bewegen
Lange tijd ononderbroken zitten, verhoogt het risico op hartziekten en diabetes. Gelukkig kan je door een wandelpauze van slechts 5 minuutjes de negatieve effecten van langdurig zitten al beperken. Zet een alarm in je gsm om zeker om het uur te bewegen.
3. Voer je telefoongesprekken al wandelend
Of je nu naar een vriend(in) belt of een werkgesprek hebt, probeer te wandelen tijdens het bellen. Het telefoongesprek is voorbij voordat je het beseft.
4. Splits je wandelingen op
Een lange wandeling is goed voor je conditiepeil, maar je kan ze ook opsplitsen in kortere sessies als je te weinig tijd hebt. Probeer minstens 3 ‘miniwandelingen’ van zo’n 10 à 15 minuten in je dag te integreren om – zelfs op drukke dagen – gemakkelijk aan je 1000 stappen extra te komen.
5. Parkeer je auto iets verder
Of het nu een blokje verder is of als je helemaal achteraan de grote parking parkeert: je auto iets verder van je bestemming parkeren, is een bekend, maar handig trucje om die extra stappen te zetten.
6. Voeg stappen toe aan je dagelijkse taken
Ook met je dagelijkse huishoudelijke taken kan je meer stappen zetten. Neem bijvoorbeeld die grote wasmand niet in een keer van boven naar beneden (of omgekeerd) en verdeel de was in twee of drie delen. De trap op- en aflopen levert je niet enkel extra stappen, maar ook meteen sterkere (loop)spieren op.
7. Doe je boodschappen te voet
Naar de supermarkt, koffiebar of bakker: doe minstens een van deze ‘boodschappen’ te voet. Woon je net iets te ver? Parkeer je auto dan bijvoorbeeld tussen de supermarkt en bakker in en wandel zo naar beide plekken.
8. Wandel tijdens je lunchpauze
Lunchpauzes zijn belangrijk om je focus te herwinnen voor je de tweede helft van de dag aanvat. In plaats van aan je bureau te eten en door je social media of news feed te scrollen, trek er minstens 10 minuten op uit. Naast de fysieke voordelen (extra stappen!), zijn ook de mentale voordelen van die frisse lucht niet te onderschatten voor je productiviteit.
9. Neem vaker de trap
Liften en roltrappen kunnen handig zijn, maar dragen niet bepaald bij aan je gezondheid. Neem zo veel mogelijk de trap, zet verschillende spiergroepen aan het werk en verbrand meer kilocalorieën.
10. Ga buiten spelen
Er zijn verschillende manieren om wat actieve quality time met je kinderen of de kinderen van familieleden/vrienden te spenderen: spelen in het park, een potje voetballen, … Meer bewegen? Kinderspel!