10 trainingstips om frustratie te voorkomen

Zoals dat bij veel sporten het geval is: wedstrijden zijn doorgaans leuker dan trainingen. Maar om goed te presteren op die wedstrijden, is een degelijke training noodzakelijk. 10 tips om ze aangenamer te maken en frustratie te vermijden.

1. Stel realistische doelen. Onrealistische doelen leiden tot frustratie. Loop dus niet te hard van stapel. Conditie bouw je geleidelijk aan op.

2. Stel niet alleen wedstrijddoelen. Bepaal ook steed nauwkeurig wat je wil bereiken met je trainingen. Een schema laten opstellen, helpt hierbij.

3. Doe regelmatig aan zelfevaluatie en wees kritisch voor jezelf. Blijf werken aan je zwakke punten. Te weinig snelheid? Intervaltrainingen kunnen helpen.

4. Focus je tijdens de laatste uren voor de start van een wedstrijd op het ‘hier en nu’. Piekeren over blessures, mindere trainingsdagen: het heeft geen zin. Je verspilt er energie aan.

5. Accepteer – zeker tijdens zwaardere trainingen – een oncomfortabel gevoel als ‘part of the deal’ om je doelen te bereiken. Probeer wel steeds te genieten van je training.

6. Blijf rustig in moeilijke momenten. Vertrouw op de routine die je tijdens je trainingen hebt opgebouwd.

7. Kies looppartners van je eigen niveau. Laat je in geen geval meeslepen door veel betere of mindere lopers.

8. Breng zo veel mogelijk afwisseling in je training: diverse parcoursen, tempo’s, looppartners, …

9. Neem rustdagen als je pijn voelt of vermoeid bent.

10. Een blessure is het einde van de wereld niet. Je lichaam heeft dan wel rust nodig, maar je kan er ook gebruik van maken om andere spiergroepen te trainen.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?